Nieuw Leven

Fietswerkplaats Baarn

Kringloopcentrum Baarn heeft een hoek gereserveerd in het Kringloopcentrum om te starten met een fietswerkplaats. Maar hoe doe je dat precies? Hoe begin je een fietswerkplaats? Omdat wij de  expertise hebben, heeft directeur Michelle Domela Nieuwenhuis, ons gevraagd een opzet te maken voor de start. Die opzet hebben we met veel plezier geschreven. Nu is het nog een open ruimte. Ons advies is om de ruimte dicht te maken en er twee werkplekken te maken voor de monteurs. Elke monteur krijgt een eigen werktafel met eigen standaard gereedschap. Daarnaast komt er een gereedschapsbord te hangen voor specialistisch gereedschap. We hebben schetsen gemaakt van de te bouwen werkplaats en daarbij een begroting gemaakt. Fietsen hebben ze genoeg, die krijgen ze in overvloed van het plaatselijke afvalbedrijf. En nu nog het personeel, dat is de volgende stap. Het is heel goed mogelijk dat een van onze monteurs hier tijdelijk, of een paar dagdelen per week gaat werken om de zaak op te starten en de kennis over te dragen. Hierover gaan we nog in gesprek, dat is de volgende stap in het proces. ‘Jullie zijn engelen’ zegt de directeur ‘Jullie komen als geroepen’.  Kijk dat is altijd fijn om te horen. En nu maar hopen dat het niet bij plannen blijft en dat ook Baarn een Fietswerkplaats krijgt.

Jong volk

 

Sommige fietsen staan zo lang in ons magazijn boven, dat spinnen er wel raad mee weten. Een van de fietsen was helemaal bedolven onder de kleine minuscule spinnetjes. Twee grotere spinnen aan de zijkant, bewaakten het nest. Ik ( Ton), was zo enthousiast over dit wonder van de natuur, dat ik vergat een echt mooie scherpe foto te maken, maar het principe moge duidelijk zijn. We hebben de fiets met kop en kont opgepakt, de trap afgedragen en buiten gezet. Zo voorzichtig als we konden hebben we de spinnetjes er af geveegd en ze een plekje gegeven in de struiken. Succes kleintjes! Hup de wijde wereld in.

Mooie damesfiets

Komt een jonge vrouw de winkel binnen. Ze is op zoek naar een stevige damesfiets. Daar hebben we er heel wat van staan, maar de fietsen zijn nog niet af. Ze kiest een fiets uit met 7 versnellingen, hij gaat € 180,00 kosten. We spreken af dat de fiets over een week klaar is. ‘Dan moeten jullie wel even bellen met mijn bewindvoerder, want hij doet de betaling’ zegt ze en ze geeft ons het telefoonnummer van de bewindvoerder.

Na een week is de fiets af. De vrouw krijgt een appje en komt de fiets halen. Voor de betaling bellen met we met de bewindvoerder. ‘Nee hoor, deze fiets ga ik niet betalen. Deze vrouw heeft nooit geld, geef haar de fiets niet mee.’ De vrouw baalt als een stekker en is in tranen. Ze wil zo graag een fiets. Maar ja, we geven haar de fiets niet mee. De volgende dag besluiten we contact op te nemen met Kwintes, de woonorganisatie waar de vrouw woont. De dame aan de lijn, raadt ons af om de fiets mee te geven. ‘Nee, gewoon niet doen, ze heeft geen geld en wij gaan dat niet voor haar betalen.’  Wat nu? Omdat de vrouw haar adres achter gelaten heeft besluiten we  haar op te zoeken. We gaan er heen en ze is thuis. In de centrale hal hebben we een gesprek met haar. En waarachtig, dit keer hebben we geluk, haar persoonlijk begeleidster is aanwezig. Die komt er bij. Als we aangeven dat we zoeken naar een oplossing zegt ze: ‘Nou jullie maken wel heel wat los, daar ga ik niet tussen zitten’ en ze verdwijnt weer snel in haar kantoortje. We zijn met stomheid geslagen en besluiten samen een ommetje te maken. ‘Hoeveel kan je missen? Wat is je weekgeld?’ De vrouw krijgt € 40 weekgeld. ‘Daarvan kan ik elke maandag een tientje komen betalen’ zegt ze. We gaan ermee akkoord, gaan terug naar De Fietswerkplaats en even later komt de vrouw de fiets halen. Maar ja, of wij ooit het geld nog zullen zien? We weten het niet, maar we gunnen het haar. De maandag daarna staat ze plots voor ons met een pasje en rekent het eerste tientje af. Als ze weg is vieren we een feestje. De maandag daarop verschijnt ze niet, en ook de maandag daarna niet. Maar dan plots op een donderdag staat ze weer op de stoep. ‘Ik reken gelijk de twee weken af en vast voor de volgende week. € 30 is dat okay?’ Natuurlijk, wij glunderen van trots. Ze is toch gekomen. Helaas staat er niks op haar pasje en gaat de transactie niet door. Een nieuw leven, voor even? Twee dagen later komt ze alsnog de € 30,00 betalen. Dank je wel.

Delen:

4 thoughts to “Nieuw Leven”

  1. Dag Opperengel,leuk dat jullie in Baarn gaan uitbreiden. Dat verhaal van dievrouw met fiets vind ik mooi, zo gaat het soms.Succes, IEN

  2. Mooi gebaar van die fiets. Misschien ook een idee geweest om haar dan een goedkopere aan de hand te doen. Heeft ze toch een fiets maar een stuk schuld minder.

  3. Het verhaal over de vrouw las ik al eind maart en ik denk er nog steeds aan terug. Wat goed dat jullie je hebben ingezet om die vrouw aan een fiets te helpen! Nu maar hopen dat de afspraak over de afbetaling wordt nagekomen. Jullie hebben iig gedaan wat je kon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *