Naven en Spaken

In de werkplaats proberen we wekelijks zoveel mogelijk fietsen te maken, maar er is daarnaast ook tijd om dingen te onderzoeken om er van te leren. Zo kregen we een fiets binnen met een terugtraprem met versnelling. De fiets deed het prima. Eén probleem: hij remde niet. Bij oude fietsen heeft dit vaak te maken met teveel vet in de naaf. Vet dat hard geworden is, waardoor de verschillende onderdelen niet meer goed functioneren. Zoals hier onder op de foto te zien is. 

64 Naaf vettig vies

Nadat Roben en Kevin alle onderdelen uit elkaar haalde en oppoetsten, waren we er van overtuigd dat de remmen nu prima zouden werken….

63 Roben met naafMaar helaas. Dit keer lag het niet aan het vet, maar waarschijnlijk aan een veertje dat niet goed functioneerde. We zijn er uren mee bezig geweest, dit keer zonder resultaat. Helaas. Maar er diende zich direct een nieuwe mogelijkheid aan om iets nieuws te leren. Want omdat de naaf niet goed werkte, besloten we er een andere naaf in te zetten. Daarvoor moest het wiel helemaal opnieuw gespaakt worden. Een paar spaken in een wiel zitten en de slag eruit halen is eenvoudig, maar een heel wiel opnieuw spaken, dat is wat je noemt een uitdaging.  En ook dan is niet altijd succes verzekerd….lees maar verder. 

Bij het opzetten van nieuwe spaken volg je een strak schema. De meeste wielen hebben 36 spaken, in een patroon van 4 maal 9. 

57 Spaken deel 1

61 Spaken deel 2 

De oplettende kijker ziet misschien al dat er iets niet helemaal klopt. Wij hadden nog alle hoop en spaakten rustig verder…

66 Spaken deel 3

De fout wordt steeds zichtbaarder. Omdat we een nieuwe naaf gebruikten klopte de oorspronkelijke lengtemaat van de spaken niet meer. Ze waren te lang. Een beetje te lang is niet erg, dat kun je wegslijpen, maar dit keer was het echt veel te lang. 

65 Spaken steken uit

De spaken steken zover uit, dat bewerken geen zin heeft. Weer wat geleerd voor de volgende keer.  

Ondanks alle tijd die er in dit soort klussen zit, speelden we in de maand Januari voor het eerst quitte wat betreft de huur. ( € 220,00) We leverden 19 fietsen aan de Kringloop en verkochten 3 fietsen van onszelf. Totaal leverde ons dat € 222,80 op. ( 19x € 6,20 en 3x € 35,00). Een nieuwe mijlpaal in het bestaan van de fietswerkplaats. Joepie! 

Delen:

0 thoughts to “Naven en Spaken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *