Circulair

De Fietsersbond

De Fietsersbond is een landelijke vereniging die zich inzet voor een goed fietsklimaat. Belangrijke thema’s zijn verkeersveiligheid, goede fietspaden, voldoende fietsenstallingen. Fietsen verbindt is het motto van de Fietsersbond. Hoe meer mensen op de fiets, hoe beter, dus maak het de fietsers gemakkelijk. Daar zijn wij het natuurlijk helemaal mee eens. Toch valt op dat in het verenigingsblad De Vogel Vrije Fietser  de redactie maar mondjesmaat aandacht besteedt aan duurzaamheid. Tweedehands fietsen komen nauwelijks aan bod. Tijd om Esther van Garderen, directeur van de  Fietsersbond, uit te nodigen voor een kopje koffie.

 

Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond

 

‘Dit is circulair’ zegt Esther bewonderend als ze voor ons rek met tweedehands fietssturen en voorvorken staat. Ja, inderdaad, in De Fietswerkplaats werken we zoveel mogelijk met tweedehands materialen. Het kan niet altijd, maar als het even kan, doen we het. Het bespaart ons geld én het is goed voor het milieu. Ons project valt in goede aarde, want juist op dit moment brengt de Fietsersbond in kaart welke vergelijkbare initiatieven er in Nederland zijn. Ze noemt Bike Flip en Heel Overvecht Fietst. Prachtige initiatieven. Wij leggen de accenten net weer iets anders, maar de overeenkomst is dat De Fietswerkplaats goede fietsen levert voor een betaalbare prijs. Binnenkort komt een redacteur van de Vogel Vrije Fietser bij ons langs voor een artikel. Prima, we delen graag onze kennis. Hoe meer hergebruik, hoe beter.

Nog meer bezoek

 

Meeuwis was medestudent van Dennis, onze eerste fietsenmaker. Net als Dennis studeerde Meeuwis cum laude af. Hij overweegt om in Doetinchem een vergelijkbare zaak als De Fietswerkplaats te beginnen, maar ja, hoe doe je dat? ‘Loop een dag met ons mee’ zei Dennis. En zo gebeurde. Met het fietsenmaken zit het wel goed, ook communicatief staat Meeuwis zijn mannetje. Maar ja, daarmee is hij er nog niet. Durft hij er er geld in te steken? Durft  hij een pand te huren? Heeft hij veel concurrentie? Spannend. De toekomst zal het uitwijzen. Succes Meeuwis. En als je nog een keer een dagje mee wilt draaien? Welkom.

De Droogboom

 

Ja, deze boom heeft wonderlijke vruchten. Het is het werk van Janam. Janam is verreweg het meest circulair van ons allemaal. Hij spaart alles en gooit bijna niks weg. Echt geweldig. En als er dan onderdelen zijn die er niet uitzien, dat geeft hij ze weer een nieuw laagje verf. En hangt hij ze in onze droogboom. 🙂

 

 

 

 

 

Delen:

One thought to “Circulair”

  1. Gezellig weer een fietsbericht. Wij doen als vrienden op de de fiets ook mee, alleen voorlopig zijn de kamers en de douche door oekrainers bezet. Met groet, IEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *