Blog

Dank je wel

Contant geld

Omdat we tweedehands fietsen verkopen gaan klanten er vaak vanuit dat ze bij ons alleen contant kunnen betalen. Dat kan ook inderdaad, maar we hebben ook een pinapparaat. Toen een klant vroeg of cash okay was, zeiden we nietsvermoedend, ja hoor. Waarna de klant een fiets van € 150 uitbetaalde in losse munten van 1 en 2 Euro. We moesten er om lachen, maar geld is geld.

 

Radjen

Radjen werkt sinds kort bij ons. Hij is gepensioneerd, heeft 5 kinderen en daar talloze keren de fietsen voor gemaakt. Soms matst hij ze nog steeds door hun fietsen te repareren. Hij vindt fietsenmaken gewoon leuk. Hij is verrast door de nieuwe technieken die hij bij ons leert en de kennismaking met nieuwe gereedschappen. Welkom Radjen.

Handhaving

 

We kregen twee Handhavers van de Gemeente Amersfoort op bezoek , een man en een vrouw.

Handhavers: ‘We zien dat u gebruik maakt van het Digitaal Opkopers Register’.
Wij: ‘Ja, dat klopt. We zijn dat verplicht. We controleren alle fietsen op diefstal. We controleren de frames en voeren ze vervolgens in het register  in.’
Handhavers: ‘Maar waar zijn de adressen van donateurs?’
Wij: ‘Die noteren we in een apart schrift. Hier, kijkt u maar.’
Handhavers: ‘En vraagt u ook een ID? Dat zien we niet. U bent verplicht het ID te vragen en het ID nummer op te schrijven’
Wij: ‘Hoezo?’
Handhavers: ‘Dat is om fietsendiefstal tegen te gaan’
Wij: ‘Fietsendiefstal? Wij betalen niks voor de fietsen, helemaal niks, nul komma nul. Dus wat heeft een dief eraan om bij ons een fiets in te leveren?’
Handhavers: ‘Het vragen van een ID is verplicht’
Wij: ‘Sorry, dat gaan we niet doen. Dat stuit ons tegen de borst. Mensen doen de moeite om naar ons toe te komen om hun fiets te doneren. Ze omarmen het idee van duurzaamheid en hergebruik. En dan moeten wij ze gaan wantrouwen en hun ID vragen? Nee, dat doen we niet.’
Handhavers: ‘Dan kunt u binnenkort een dwangsom verwachten.’

 

Nadat ze vertrokken waren stuurden we een mail naar Astrid Janssen, wethouder en locoburgemeester van De Gemeente Amersfoort. Ze reageerde direct en gaat er achteraan. Dank je wel.

 

 

 

 

 

 

Een verrassend nieuwjaar

Bart op bezoek

 

Ton in gesprek met Bart Homminga

De Fietswerkplaats is een erkend leerbedrijf. Elke 4 jaar komt een adviseur langs om te toetsen of wij nog aan de eisen voldoen. Bart Homminga van SBB leerbedrijven had het bij ons al gauw gezien. We zijn de komende 4 jaar opnieuw erkend. Een goed begin van het nieuwe jaar.

Oprijlaantje

 

Een vrouw aan de telefoon meldde dat ze een flink aantal fietsen had. Of wij die bij haar op wilde komen halen. Normaal gesproken schuiven we dat door naar onze vaste ophaalddag, de tweede zaterdag van de maand. Maar omdat het om een flink aantal fietsen ging, besloten we ze direct op te halen. De dame aan de telefoon meldde erbij dat ze aan het eind van de oprijlaan stonden. ‘Kunnen we daar keren met een aanhanger?’ informeerden we. ‘Nee, dat zal niet lukken’ zei ze. We gingen direct op pad en parkeerden de auto met aanhanger aan het begin van de oprijlaan. Om vervolgens te voet de oprijlaan op te lopen. 100 meter. 200 meter. 300 meter. We kwamen tijdens de wandeling niet meer bij van het lachen. Een oprijlaan van honderden meters, werkelijk waar. Gelukkig stond er mooie partij fietsen voor ons klaar. En keren bleek geen enkel probleem. Dus gauw de auto met aanhanger gehaald en de fietsen ingeladen. Met dank voor de heerlijke wandeltocht 🙂

Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen? 

 

Ronald als testrijder

We verkochten deze Fixiebrothers fiets als een eenvoudige fiets met terugtrapnaaf zonder versnellingen. Maar toen we een testrit maakten, bleek de fiets wel degelijk versnellingen te hebben. Sterker nog, het is een automaat. Als je hard fiets, schakelt hij automatisch naar een hogere versnelling. Wauw, zo’n fiets hebben we nog niet eerder in huis gehad. De nieuwe eigenaar heeft geluk, want aan de prijs veranderen we niks. Afspraak is afspraak.

Het jaar is nog maar net begonnen en we hebben nu al een paar heerlijke verrassingen achter de rug. Namens het hele team wensen we ook onze lezers een verfrissend en verrassend 2024!

 

 

 

 

 

 

Vraag

Interesse Gemeenteraad

 

Pascal, links op de foto, in gesprek met Ronald

We kregen een telefoontje van Pascal, adviseur mobiliteit van de Gemeente Amersfoort. ‘ Hebben jullie wel genoeg fietsen?’ vroeg hij ‘Het is een vraag vanuit de Raad’. We nodigden hem direct uit om eens bij ons te komen kijken. En dat deed hij. Wat is er aan de hand? In het kader van mobiliteit en duurzaamheid, wil de Gemeente Amersfoort zoveel mogelijk Amersfoorters op de fiets zien te krijgen. Maar dan moeten de fietsen natuurlijk wel beschikbaar en betaalbaar zijn. De Fietswerkplaats speelt hierbij een rol, wij hebben goede en betaalbare fietsen. Maar hebben we er ook voldoende, of is het nodig dat de Gemeente Amersfoort ons hierbij een handje helpt? Op dit moment hebben we geen hulp nodig. Want dagelijks weten Amersfoorters en bewoners uit omliggende dorpen De Fietswerkplaats te vinden. We krijgen er gemiddeld zo’n 4-5 per dag. We zijn er heel blij mee. Meer fietsen kunnen we op dit moment niet aan. Maar dank je wel Gemeenteraad. Fijn dat jullie aan ons denken. Met de vraag op zich al voelen we ons gezien en gesteund.

E-bikes

 

 

Naast stadsfietsen brengen mensen ons meer en meer e-bikes. In de laatste ophaalronde haalden we 36 fietsen op, waarvan 5 e-bikes. Tot nu toe neemt een medewerker deze fietsen over en knapt ze in zijn vrije tijd op. Maar ja, wat nou als we er steeds meer krijgen? Het is een lastige vraag. En dat begint al met de opslag van accu’s. Die zijn brandgevaarlijk en er zijn strenge en kostbare veiligheidsmaatregelen nodig om die op te slaan. En dan de techniek. De ene e-bike heeft de motor in het voorwiel, de ander heeft een middenmotor en bij weer een ander merk zit de motor achterin. En allemaal hebben ze verschillende displays en verschillende accu’s. Dus nee, hier gaan we voorlopig niet aan beginnen en al zeker niet op deze locatie. Dat er een toenemende vraag zal zijn naar het recyclen van e-bikes staat echter als een paal boven water, maar een antwoord hierop hebben we niet.

Fietsen te koop

 

 

Ja, ja. We hebben weer fietsen te koop staan. Te koop staan, dat hebben jullie toch altijd al? Ja, en Nee. Sinds anderhalf jaar verkopen we uitsluitend fietsen op bestelling. Mensen zoeken in ons magazijn een fiets uit en een paar weken later, of soms wel een maand later, staat de fiets klaar. De vraag naar gewone tweedehands stadsfietsen is zo groot, dat we alleen op deze manier de fietsen konden verkopen. Het grote voordeel van dit systeem is, dat mensen precies de fietsen kunnen uitkiezen die ze willen. We leveren dan echt maatwerk. Het nadeel is de lange wachttijd. Maar sinds deze week kan het allebei. We hebben zo hard gewerkt, dat we de orderlijst helemaal hebben afgewerkt. Je kunt nu een fiets uitkiezen die buiten staat, of toch een fiets kiezen uit het magazijn. Die staat dan binnen een week voor je klaar. Zo gezegd, zo gedaan.

Ook een eigen zaak?

Reza

 

 

Reza werkt sinds een paar maanden bij ons. Hij komt uit Syrië en is de Nederlandse taal nog niet heel goed machtig. Maar hij heeft een plan. Hij wil een eigen fietsenzaak beginnen. Reza is nog een beginnend fietsenmaker en moet nog veel leren, maar waar een wil is, is een weg. Of een fietspad. Zet hem op Reza.

Saffier

 

 

Saffier is een gevorderd fietsenmaker. Hij heeft geen diploma’s, maar wel certificaten. Hij heeft eerder bij een fietsenmaker in loondienst gewerkt, maar is daar weg gegaan omdat de sfeer hem niet beviel. Hij wil in Amersfoort voor zichzelf beginnen. Hij vraagt ons de oren van de kop en staat werkelijk te trappelen om te beginnen. Maar allereerst wil hij zijn rijbewijs halen. Daarna begint hij voor zichzelf. Gaat lukken Saffier. Gewoon doen. Maar misschien is er ook een baan voor jou in het onderwijs weggelegd. Want het komt niet vaak voor dat een medewerker zoveel tijd neemt om een andere medewerker iets uit te leggen. Janam, op de achtergrond, maakt normaal gesproken kinderfietsen. Nu waagt hij zich aan een fiets met een derailleur. Saffier legt hem haarfijn de kneepjes van het vak uit. Chapeau!

Aartjan

 

 

Naar aanleiding van het artikel in de Vogel Vrije Fietser van de Fietsersbond, nam Aartjan contact met ons op. Hij komt uit de omgeving van Delft en overweegt een fietswerkplaats te starten. Het leverde een prettig bezoek op, vol vragen. De naam voor zijn werkplaats heeft hij al: simpelwegfietsen.nl  Een schitterende naam, om jaloers op te worden. Op de foto staat Aartjan in zijn eigen werkplaats. Fietsen maken kan hij al.  Nu nog de stap naar de eigen onderneming. Heel veel succes! We komen graag een keer bij je kijken als het zover is.

 

Beter

Dennis is terug!

 

Na 4 maanden is Dennis weer terug. Fris en fruitig. Dennis houdt niet van foto’s, maar wel van bananen. Wat fijn dat je weer terug bent Dennis, we hebben je gemist.

 

Vogel Vrije Fietser

De Vogel Vrije Fietser is het blad van de Fietsersbond met een oplage van 30.000 stuks. In het herfstnummer besteedde de redactie twee pagina’s aan De Fietswerkplaats. Met aan het slot een oproep om ook in je eigen woonplaats een Fietswerkplaats te starten. Wij willen onze kennis graag delen. Hoe meer Fietswerkplaatsen in Nederland, hoe beter.

 

 

Straatactie

Anne Marlijn woont in de Van Bemmelstraat. Toen ze hoorde dat wij naarstig op zoek zijn naar meer kinderfietsen, stuurde ze een oproep via de straat-groepsapp. Met vrijwel onmiddellijk respons. We konden 11 fietsen bij haar ophalen. Hoe geweldig is dat! Zegt het voort, zegt het voort. Wat een fantastische actie.

 

 

Heftige tijden

Nog behoefte aan onderdelen? 

De oude eigenaar van de Bike Shop aan de Leusderweg belde of wij behoefte hadden aan onderdelen. Hij heeft zijn winkel verkocht en had nog allerlei wielen staan in de opslag staan. Natuurlijk zeggen wij daar geen nee tegen.  Heel graag zelfs, dank je wel. In dezelfde week belde 50/50 van het Leger des Heils. Ze doeken hun fietswerkplaats op de Isselt op en…..hadden nog veel onderdelen die ze van de sloop wilden redden. Ook daar konden we de onderdelen ophalen. En jawel, Decatlon uit Utrecht, heeft de vestiging op Vredenburg opgeheven. We kregen een auto volgeladen met soms nog nieuwe onderdelen. Verbazingwekkend hoe mensen ons weten te vinden, en dat allemaal in een tijd van twee weken.

 

De bijna lege werkplaats van 50/50 van het Leger des Heils

 

Roben’s Bike Shop

Onze oud-collega Roben, een supergoede fietsenmaker, heeft een paar jaar geleden een eigen zaak geopend in Soesterberg. We hebben altijd een goede relatie met elkaar gehouden. Treurig dan ook om te melden dat hij zijn zaak om gezondheidsredenen heeft moeten sluiten. Echt verschrikkelijk balen. We wensen je alle goeds Roben, hopelijk komt het weer helemaal goed. We leven met je mee.

 

 

Dennis

We hebben het in ons tienjarig bestaan nog nooit zo druk gehad. Als mensen bij ons een fiets bestellen, moeten ze een maand wachten. Op dit moment hebben we een wachtlijst van 36 fietsen. De schrik sloeg ons dan ook om het hart, toen Dennis aankondigde dat hij om persoonlijke redenen voor 3 maanden een stap terug moet doen. Dat zagen we niet aankomen. In De Fietswerkplaats kennen we elkaars persoonlijke verhalen niet of nauwelijks. Daar beoordelen we elkaar niet op. Wat telt is je vakmanschap en de kwaliteiten die je binnen het werk laat zien. Over het vakmanschap van Dennis, onze eerste fietsenmaker, bestaat geen twijfel. Dennis is een uitstekende fietsenmaker. Maar voor Dennis is dat niet voldoende. Hij vindt dat hij op persoonlijk vlak een stap te zetten heeft. Respect. Doen. Je leeft maar 1 keer. We hebben snel geschakeld. Ronald is 12 uur meer gaan werken, en ook Rais heeft zijn uren uitgebreid. Daarnaast hebben we oud-medewerker en ervaren fietsenmaker Saffier bereid gevonden om 3 dagen per week bij ons te komen werken. Ja, ook dat is ondernemen. Meebuigen en creatieve oplossingen verzinnen, zodat wij en onze klanten niks te kort komen.

 

 

We hebben wat te vieren

Ronald komt erbij

Ronald heeft ruim een jaar als vrijwilliger bij ons gewerkt. Vanaf deze week is hij onze nieuwe vennoot en dus mede-eigenaar van De Fietswerkplaats. Welkom Ronald, gefeliciteerd!

 

Ronald heeft in een jaar tijd ontzettend veel geleerd. Met hulp van Dennis, onze gediplomeerde fietsenmaker, krijgt hij de technische kant van het fietsenmaken langzaam maar zeker onder de knie. Op het vlak van klantencontact hoeft hij van niemand meer iets meer te leren. Hij is een kei in het samen met de klant uitzoeken van de meest geschikte fiets. Een waardevolle aanvulling binnen ons bedrijf.

 

Om het te vieren trakteerde Ronald op een schitterende taart. Heerlijk.

 

Een nieuw gezicht

 

 

Sinds twee weken werkt Rais als vrijwilliger bij De Fietswerkplaats. Hij heeft een korte cursus als fietsenmaker achter de rug, dus hij weet wat hij wil. Heel veel plezier Rais!

Opwaaiende zomerjurken

Zie je het beeld voor je? Meiden in een zomerse jurk op de fiets die één hand op de knie houden en met de andere hand sturen. Onhandig, onveilig. Toch? Ton ging op onderzoek.

 

 

Als je de hand van je knie haalt, waait de rok omhoog. Oeps. Ton verzon een list en vroeg Sally van het naaiatelier van het Kringloopcentrum hem erbij te helpen. En dat deed ze.

 

De oorspronkelijke rok
De rok zonder dat er nog iets aan gedaan is

 

De rok met drukknopen in het midden vastgezet

Dat is het ei van Columbus. Sally naaide aan de voor en achterzijde van de rok een drukknoopje. Van de buitenkant onzichtbaar. Voordat je opstapt, klik je de drukknopen vast. Veilig fietsen is dan appeltje eitje. Gewoon met twee handen aan het stuur. 🙂

 

 

Afscheid

Bianca moet helaas stoppen

 

 

Bianca werkte eerder al een tijdje bij ons als vrijwilliger. Ze verhuisde naar Soest en pakte daar haar leven op. Het fietsenmaken bleef echter kriebelen en ze kwam weer bij ons terug. Maar soms zit het tegen in het leven. Haar man werd plotseling ernstig ziek. Ja, en als er dan ook nog twee kinderen zijn die de zorg verdienen, dan is de keuze gauw gemaakt. Met pijn in het hart heeft Bianca afscheid genomen. We vierden het met een heerlijk stuk taart, dat dan weer wel. Het ga je goed Bianca, met jou en je gezin!

 

Lief briefje

Komt een vader de winkel in met een blauw kinderfietsje. Het fietsje van zijn dochter die de fiets inmiddels ontgroeid is. Ze heeft er een briefje bij gedaan. Gemakkelijk was het afscheid blijkbaar niet…We zullen extra goed voor de fiets zorgen.

 

Kraken en piepen

Soms lijkt De Fietswerkplaats wel een fitnesscentrum. Dan hebben we alle kracht nodig, moeten we alle krachten bundelen om een fiets van de sloop te redden.

 

 

Hier zijn Bertil (links), Ronald (rechts) en Janam (achter) bezig om een zadelpen eruit te krijgen. De zadelpen heeft dan al dagenlang in de kruipolie gestaan. Het is een riskant klusje. Voor de fiets dan. Want als de zadelpen er niet uit gaat, of afbreekt, is de fiets verloren. Doei fiets. We zetten de zadelpen in de bankschroef en bewegen de fiets dan op en neer. Ronald probeert de fiets dan naar boven te trekken. Een half uur lang krijste de fiets van jewelste. Hij piepte en kraakte en gaf maar niet op. Maar de mannen gaven ook niet op en uiteindelijk dankzij machtig teamwork, gaf de fiets zich gewonnen. Bij zoveel verzet zou je verwachten dat het om een hele lange zadelpen zou gaan, maar niets van dat alles. Gewoon een ordinaire korte zadelpen. Soms kunnen die ook muur en muur vast zitten. Maar gelukkig ook weer los gaan. Jullie zijn toppers mannen. Goed gedaan.

 

Circulair

De Fietsersbond

De Fietsersbond is een landelijke vereniging die zich inzet voor een goed fietsklimaat. Belangrijke thema’s zijn verkeersveiligheid, goede fietspaden, voldoende fietsenstallingen. Fietsen verbindt is het motto van de Fietsersbond. Hoe meer mensen op de fiets, hoe beter, dus maak het de fietsers gemakkelijk. Daar zijn wij het natuurlijk helemaal mee eens. Toch valt op dat in het verenigingsblad De Vogel Vrije Fietser  de redactie maar mondjesmaat aandacht besteedt aan duurzaamheid. Tweedehands fietsen komen nauwelijks aan bod. Tijd om Esther van Garderen, directeur van de  Fietsersbond, uit te nodigen voor een kopje koffie.

 

Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond

 

‘Dit is circulair’ zegt Esther bewonderend als ze voor ons rek met tweedehands fietssturen en voorvorken staat. Ja, inderdaad, in De Fietswerkplaats werken we zoveel mogelijk met tweedehands materialen. Het kan niet altijd, maar als het even kan, doen we het. Het bespaart ons geld én het is goed voor het milieu. Ons project valt in goede aarde, want juist op dit moment brengt de Fietsersbond in kaart welke vergelijkbare initiatieven er in Nederland zijn. Ze noemt Bike Flip en Heel Overvecht Fietst. Prachtige initiatieven. Wij leggen de accenten net weer iets anders, maar de overeenkomst is dat De Fietswerkplaats goede fietsen levert voor een betaalbare prijs. Binnenkort komt een redacteur van de Vogel Vrije Fietser bij ons langs voor een artikel. Prima, we delen graag onze kennis. Hoe meer hergebruik, hoe beter.

Nog meer bezoek

 

Meeuwis was medestudent van Dennis, onze eerste fietsenmaker. Net als Dennis studeerde Meeuwis cum laude af. Hij overweegt om in Doetinchem een vergelijkbare zaak als De Fietswerkplaats te beginnen, maar ja, hoe doe je dat? ‘Loop een dag met ons mee’ zei Dennis. En zo gebeurde. Met het fietsenmaken zit het wel goed, ook communicatief staat Meeuwis zijn mannetje. Maar ja, daarmee is hij er nog niet. Durft hij er er geld in te steken? Durft  hij een pand te huren? Heeft hij veel concurrentie? Spannend. De toekomst zal het uitwijzen. Succes Meeuwis. En als je nog een keer een dagje mee wilt draaien? Welkom.

De Droogboom

 

Ja, deze boom heeft wonderlijke vruchten. Het is het werk van Janam. Janam is verreweg het meest circulair van ons allemaal. Hij spaart alles en gooit bijna niks weg. Echt geweldig. En als er dan onderdelen zijn die er niet uitzien, dat geeft hij ze weer een nieuw laagje verf. En hangt hij ze in onze droogboom. 🙂

 

 

 

 

 

Nieuwe ontdekkingen

18 Graden

 

 

Begin 2022 verwarmden we onze werkplaats tot 20 graden. Dat vonden we toen gewoon en gerieflijk. De oorlog brak uit en de energieprijzen rezen de pan uit. We schakelden een tandje terug naar 19 graden. Dat wende best snel, geen probleem. Lager wilden we niet gaan, want als monteurs zijn we wel de hele dag bezig, maar we staan ook stil. Maar toen de prijzen aanhoudend hoog bleven, schakelden we nog een tandje terug, naar 18 graden. We pasten onze kleding aan. Sommigen houden hun jas aan, anderen hebben extra shirts en extra ondergoed aan. En warempel, we zijn er nu aan gewend. Het kan dus toch. We blijken in staat ons aan te passen. Wel zuur dat we voor 2022 een extra energie rekening kregen van € 3500.  Ja, dat doet zeer. Gelukkig hebben we een spaarpotje achter de hand voor onvoorziene uitgaven. Het zij zo.

Bertil

 

 

Onze fietsenmakers kunnen alles. Stadsfietsen, mountainbikes, racefietsen, we draaien er onze hand er niet voor om. Toch is het dan fijn een specialist erbij te krijgen. Bertil zit vanwege een reorganisatie zonder baan en oriënteert zich op nieuw werk. Hij heeft als hobby het repareren en restaureren van racefietsen. Nou, met zo’n hobby ben je bij ons meer dan welkom. Op de foto legt hij de laatste hand aan een racefiets die we voor onderwijsinstelling Sovee maken. Heel veel plezier Bertil. Welkom.

In de krant

In januari verschenen we met een groot artikel in het AD. De kop van het artikel is wat overdreven, want hoe kunnen wij ooit alle kinderen in Nederland aan een fiets helpen, maar de rest van het artikel is top. Het leverde ons direct veel fietsen op. Zo zie je maar wat publiciteit doet. Het blijft onwaarschijnlijk hoeveel mensen ons fietsen komen brengen. En ook, hoeveel mensen fietsen bij ons willen kopen. Blijkbaar doen we iets goed en daar zijn we harstikke trots op. En dankbaar.