Blog

In tijden van crisis Deel 2

Ondernemen is meebuigen, maar hoe? 

Omdat wij niet tot de contact-beroepen behoren, mogen wij nog aan het werk. We hebben wel de bezetting gehalveerd. Van de 7 werkplekken, gebruiken we er nu nog maximaal 4, omdat in de praktijk bleek dat we met 7 werknemers de afstand van 1,5 meter niet konden garanderen. Het is een stuk saaier, zo ver van elkaar, maar ja het is niet anders. Klanten zijn op 1 hand te tellen, dus we zijn vooral bezig met het op peil brengen van onze voorraad te verkopen fietsen. We hebben nu zo’n 45 fietsen te koop staan, zoveel hebben we er nog nooit gehad. In de eerste weken van de crisis bleef onze omzet prima overeind, maar de afgelopen week is de omzet gehalveerd. Natuurlijk proberen we hier oplossingen voor te bedenken, zoals verkoop via Marktplaats, of fietsreparaties aan huis. Maar of dit echt zoden aan de dijk zal zetten, is maar zeer de vraag. Het is vooral afwachten en onze voorraad verder aanvullen. Ondernemen en passief zijn, dat valt niet mee.

 

Een deel van onze voorraad fietsen die te koop staan

 

Vakantie

Een oplossing voor de crisis is natuurlijk om lekker op vakantie te gaan. Maar ja, waar moet je heen? Op vakantie gaan is op dit moment onmogelijk, behalve…behalve als je van vissen houdt. Roben is zo’n enthousiasteling. Hij heeft extra vakantie opgenomen om te gaan (nacht)vissen. Met resultaat.

 

 

Meer natuur

Ons straatje kleurt alsmaar groener en groener. Er is nog geen vogel te zien, maar we bereiden ons er vast op voor. Daar hebben we nu alle tijd voor 🙂  We hebben extra borders met groen aangelegd en twee vogelhuisjes opgehangen. Echt luxe vogelhuisjes, dat moeten de vogels toch weten te waarderen! Hup vogels.

 

Jaap hangt een van de vogelhuisjes op

 

 

In tijden van crisis

Stoelmassage

Een paar weken geleden speelde de coronacrisis nog helemaal niet. Toen mochten we elkaar nog gewoon aanraken en dichtbij komen. Toen wel. Om onze medewerkers te bedanken voor hun inzet, nodigden we Sancia de Winter uit voor stoelmassages. Op onze verdiepingsvloer, temidden van fietsen en wielen, kreeg iedereen die het wilde een schoudermassage. Sommigen waren aanvankelijk wat huiverig, maar na afloop waren de reacties zonder uitzondering enthousiast. Dank je wel Sancia. We zullen je vast nog eens uitnodigen, maar niet elke week, zoals de jongens nu willen.

 

Sancia masseert de schouders van Lars

 

Afstand houden

Omdat we ruime werkplekken hebben en voldoende afstand van elkaar kunnen houden, zijn we deze week open gebleven. Niet iedereen was er. Een enkeling die zich ziek voelde hebben we gevraagd thuis te blijven. Een medewerker waarvan we weten dat hij diabeet is, hebben we gevraagd naar huis te gaan. En een medewerker moest voor de niet naar schoolgaande kinderen zorgen. Met de overigen hebben we lekker gewerkt. We hebben weer veel nieuwe fietsen opgeknapt. Dat kwam goed uit, want onze voorraad te verkopen fietsen was nog maar beperkt. Veel klanten hebben we deze week niet gezien, maar merkwaardig genoeg draaiden we toch een meer dan normale omzet. Het lijkt erop alsof de klanten die wel komen, heel bewust naar ons komen voor een reparatie of een nieuwe fiets. Normaal twijfelen mensen heel lang, en nu maakten mensen snel hun keuze. Hoe het de komende weken zal zijn, is nog ongewis. Het zal spannend zijn.

 

Lars, Roben en Jaap. Pauzeren met een flinke afstand tussen elkaar.

 

Van Grijs naar Groen

Het Kringloopcentrum heeft ons plan omarmd om De Zwaaikom met leibomen te vergroenen. Maar liefst 18 bomen hebben ze vandaag geplant. Verschillende soorten leibomen. Haagbeuk, peer, appel, beverboom, pruim en laurierkers. Vanwege de Coronacrisis is het Kringloopcentrum gesloten en zijn alle vrijwilligers naar huis gestuurd. Het overige personeel maakt van de gelegenheid gebruik om de boel weer eens goed op te ruimen en… bomen te planten. Wat je noemt van de nood een deugd maken. Het liefst wilden ze de bomen in de grond zetten, maar de vastgoedeigenaar zag dit helaas niet zitten. Bang voor wortels die het asvalt kapot maken. Daarom heeft het Kringloopcentrum, net als wij, gekozen voor grote bakken van maar liefst 160 liter. Ik kan niet wachten tot onze straat in blad en bloei komt.

 

Yes, bomen op de Zwaaikom. Nu de vogels nog.

 

 

 

Wat Mooi

Opgeruimd staat netjes

Goed en overzichtelijk opbergen van tweedehands onderdelen is een vak apart. Gelukkig hebben Jaap en Patrick dat in de vingers. Van het gezegde ‘wie wat bewaart, die heeft wat’ trekken zij zich niks aan. Ze keuren, ordenen, selecteren en alleen alleen de beste materialen blijven over. Onze nieuwste aanwinst is de onderdelenkast. Die hadden wel al, maar we wisten nooit of het onderdeel dat er in lag wel werkte of niet. Dat is nu anders. Elk onderdeel is door hun vingers gegaan, alleen de beste onderdelen hebben een plek in de opbergbakken bemachtigd. Dit maakt het werken met tweedehandsonderdelen wel even anders.

 

 

Stormachtige tijden

In normale tijden staan de fietsen die we te koop hebben buiten. Binnen hebben we een zee aan ruimte. Maar nu het alsmaar blijft regenen en stormen, is het andersom. Buiten staan maar een paar fietsen, binnen is het overvol. Om te voorkomen dat de fietsen die buiten staan, omwaaien, hebben we extra plantenbakken neergezet waar we de fietsen aan vast zetten.  Het is een noodoplossing, maar het werkt.

 

 

 

Zo trots als een pauw

 

 

Na anderhalf jaar bij ons gewerkt te hebben, heeft Saffier een betaalde baan gevonden bij de Bikeshop op de Leusderweg. Vanaf 3 maart gaat hij er voor 34 uur per week werken. Wat je noemt loon naar werken. Hij heeft bij ons zo hard gewerkt, zoveel geleerd, er zoveel energie in gestoken, dat het niet meer dan logisch is dat het uitmondt in een betaalde baan. De  foto heeft Saffier genomen, net nadat hij aangenomen was. Zo trots als een pauw. En wij zijn net zo trots. Geweldig Saffier. We gaan je missen, heel veel succes bij de Bikeshop.

 

 

 

Verrassend

Bakfiets

Belt een man naar De Fietswerkplaats of wij interesse hebben in een bakfiets. Natuurlijk hebben we dat. We maken een afspraak om de bakfiets op te halen,  vrijdagochtend om 11 uur. Vlak voor tijd belt de man of we wel op tijd komen. Ja hoor meneer, we zijn onderweg, we staan stipt op tijd bij u op de stoep. Als we aanbellen doet de man open. Wat een verrassing, het is burgemeester Bolsius, dit keer niet in pak, maar in zijn vrije tijdskleren. Wat leuk. We praten een tijdje over ons project en burgemeester Bolsius overweegt het een keer in te brengen in het Utrechtse burgemeestersoverleg. Altijd goed natuurlijk, reclame kunnen we altijd gebruiken. En de bakfiets? Meestal is de houten bak helemaal kapot en moeten we die vervangen. Dit keer is het andersom. De bak is nog helemaal gaaf, de spatborden zijn echter helemaal gaar. Die gaan we vervangen. Het komt wel goed met die bakfiets.

 

De bakfiets van de burgemeester

Driewieler e-bike

Recentelijk kregen we een driewieler e-bike binnen. De man gaf hem aan ons, omdat hij was overgestapt naar een scootmobiel.

 

Roben vergaapt zich aan de driewieler e-bike

 

De Van Raam driewieler E-bike was in prima staat, puntgaaf. We hoefden er weinig aan te doen. Binnen ons eigen netwerk en via Marktplaats was er direct veel interesse. We verkochten de driewieler aan een vrouw die slechtziend was. Eerlijk gezegd begreep ik niet goed, wat een slechtziende met een e-bike moet. Want hij gaat hard hoor. Een beetje trappen en hij haalt de 25 kilometer. Maar daar bleek het helemaal niet om te gaan. Mensen die slechtziend zijn, hebben  moeite met de balans, terwijl ze ook nog het verkeer in de gaten moeten houden. Met die balans zit het op een driewieler wel goed, en plots gaat er een nieuwe wereld open. Speciaal voor ons blog kwam Rosario, want zo heet de vrouw, langs voor een foto. Heel veel plezier Rosario met je driewieler e-bike.

 

Apetrots rijdt Rosario op haar e-bike, met achterop haar dochter Raisa.

 

Nee, aan korting doen we niet

Een man komt met zijn tweeling zonen de winkel binnen. We hebben twee mountainbikes staan, exact passend bij hun formaat. De ene, een blauwe Garry Fisher van € 120,  de ander een rode Batavus AM200  van € 130. Hoeveel korting krijgen we als we ze allebei kopen, vraagt de vader. Sorry meneer, we hanteren vaste prijzen, we geven geen korting. Jammer, zegt de man. Hij overlegt even met zijn zonen en ze besluiten de fietsen te kopen. Ze pinnen de € 250 en vertrekken. ‘s Avonds als we de kas opmaken, is het bedrag van € 250 nergens te vinden op de pinbon. In de drukte hebben we vergeten twee nullen in te typen en hebben we slechts € 2,50 afgerekend. Aiaiai. Wat een pech. We hebben geen naam, geen telefoonummer en de kopers valt helemaal niets te verwijten. Ze hebben waarschijnlijk nog niet eens op hun rekening gekeken. Maar ja, wij hopen natuurlijk wel dat ze er alsnog achter komen en het extra geld komen betalen. In dat geval valt er best over een korting te praten 🙂

 

 

 

 

 

Fijne Feestdagen

EHBO

 

Roben tijdens de EHBO cursus

Elk jaar houden we ons EHBO diploma bij. 5 Avonden per jaar hebben we  herhalingslessen. Dat is een hele tijdsinvestering na een hele dag werk, maar het is het ons waard. Op de foto Roben tijdens de herhalingslessen. Dit jaar heeft ook Saffier zijn EHBO diploma gehaald. Geweldig. We hebben nu 3 EHBO-ers op de werkplaats.

Noy

 

Sinds vorige week hebben we weer een vrouw op de werkplaats. Noy, uit Thailand. Ze heeft geen ervaring als fietsenmaker, maar wil het graag proberen. Ze is enthousiast gestart. Goed zo Noy, je bent van harte welkom.

Onze eigenste Kerstboom

Ja, ja, we hebben weer een speciale kerstboom, helemaal samengesteld uit fietsonderdelen. Jaap en Lars hebben er veel tijd in gestoken, maar dan krijg je ook wat.  Het is een jaarlijkse traditie waar we zelf veel lol in hebben en die ook bij voorbijgangers vaak een verwonderde glimlach oplevert.

 

Lars en Jaap (R) bij de opbouw van de kerstboom

 

En dit is het resultaat bij avondlicht

 

We wensen iedereen alvast fijne feestdagen. Met speciale dank aan alle gulle gevers van fietsen.

Sterk Stuk

Oersterk

Komt een jongeman uit Hilversum bij ons een fiets kopen. Hij heeft een sterke, degelijke fiets nodig. We hebben een Giant transportfiets voor hem staan die perfect bij hem past. Klaar is Kees. Maar nee, twee weken later komt hij terug. Balen, want zijn crank is bij het tandwiel afgebroken. Dat is echt uitzonderlijk, dat maken we nooit mee. Een crank kan verbogen zijn, maar afbreken doen ze niet, het is gehard staal tenslotte. We vervangen de crank, we geven niet voor niets drie maanden garantie. Tevreden vertrekt de klant weer naar huis. Twee weken later staat de klant weer met zijn fiets op de stoep. De ketting trapt door. Nader onderzoek leert dat het dit keer niet de crank is, maar zijn achtertandwiel. Er zit een nieuw achtertandwiel op, maar binnen een maand zijn de nokjes afgesleten. Onmogelijk, wat is hier aan de hand?

 

Het achtertandwiel met de drie bijna geheel afgesleten nokjes

 

De jongeman in kwestie blijkt een roeier die op nationaal niveau roeit. Hij heeft zo’n sterke beenspieren dat bij de minste of geringste frictie, hij alles aan gort trapt. We hebben het achtertandwiel vervangen met een nieuw tandwiel, met de allersterkste legering die er maar is. We hebben het tandwiel zo afgesteld dat het absoluut geen speling heeft. Nu maar afwachten hoe lang het wiel houdt…:-)

Warm water

Tot nu toe hadden we geen warm water. Maar met Jaap hebben we een loodgieter in huis die dit zaakje voor ons gefikst heeft. Met assistentie van Lars. Lars is een enorm leergierige leerling, hij wil alles leren. Niet alleen fietsen maken, maar ook het aansluiten van een boiler. Klasse mannen. We kunnen onze handen nu echt goed wassen.

 

Links Jaap, rechts onze leergierige Lars

 

Groen in de straat

Het zat al een poosje in de pen, het wachten was op toestemming van Rijnders Autodiensten. Van hun is namelijk het hek tegenover De Fietswerkplaats. En aan dat hek wilden we drie leibomen vastmaken. Van de week kwam de toestemming. Het zijn drie Lei-Ambers geworden. Omdat alles verhard is, staan ze in potten. Het was een hele klus om ze daar neer te zetten. Elke pot met boom weegt zo’n 200 kilo.

 

 

 

Het Kringloopcentrum schoot ons te hulp met hun vorkheftruck. Geweldig.

 

En daar staan ze dan. Drie lei-bomen recht tegenover onze zaak. Mooi he!

 

We zullen de bomen liefdevol verzorgen, laat de lente maar gauw komen.

 

 

Cadeau

Portaal

 

 

Het was weer feest deze week. Een paar weken geleden kregen we veel fietsen van de RABO bank, deze keer was woningbouw coöperatie Portaal de gulle gever. We kregen zo’n 70 fietsen.  Jaarlijks ruimen ze fietsen op die mensen achterlaten in de buurt. En gelukkig weten ze ons dan te vinden. Dank je wel Portaal.

Wijze lessen

Arthur Hooijer is een trouw lezer van ons blog. Toen hij  las dat we ons willen verdiepen in de reparatie van accu’s, bood hij spontaan aan om hierover een  les te geven. Wat een cadeau, wat een geweldig plan.

 

 

De jongens luisterden ademloos hoewel het echt geen gemakkelijke stof is. Een batterij is vergelijkbaar met een spier. Als je hem niet gebruikt verslapt hij en werkt hij niet meer. Maar een spier is trainbaar, dat is een accu ook. Tenzij hij zover heen is, dat ook dat niet meer helpt, dan is de accu dood. De wet van Ohm kwam voorbij. ( De stroomsterkte door een geleider is recht evenredig met het potentiaal verschil tussen de uiteinden). En Arthur leerde ons dat elke batterij een weerstand heeft. Hoe groter de weerstand, hoe minder stroom een batterij levert. En nog veel meer. Een heerlijke les. Dank je wel Arthur.

Groen

Ons straatje is kaal zonder enig groen, behalve onze twee bloembakken. Bezige bijen hebben hier niks te zoeken.

 

Ons kale grijze straatje

 

Het liefst zouden we bomen in onze straat zien, maar ja of dat gaat lukken? Daarom hebben we vast op verschillende plekken klimop aangeplant. Hopelijk hebben die houvast aan het hek en krijgt ons straatje een groenere uitstraling. Dat is in ieder geval het idee. Zie je het al voor je?

 

 

 

Zin voor zin

Nordin

 

Nordin werkt sinds kort bij ons. Hij wil graag weer zinvol bezig zijn en tegelijkertijd arbeidsritme opbouwen zodat hij door kan stromen naar een betaalde baan. Super Nordin, je bent welkom.

 

Taal 

In een eerder blog schreven we al dat Janam elke werkdag 1 woord leert. We hebben de woorden gebundeld in een boek met plaatjes met op de achterkant de woorden. Nu zijn we toe aan de volgende fase. Zinnen schrijven. Elke dag schrijven we een relevante zin op het bord. De zinnen bundelen we in een boekwerk. Een probleem, de zinnen staan niet in de juiste volgorde. Aan Janam is het om de zinnen in de juiste volgorde te zetten. We maken gebruik van magnetische strips. Elk woord is een apart magneetje en Janam kan er mee schuiven, totdat de zin correct is. Het werkt als een speer en we hebben er veel lol mee.

 

 

 

Accu’s repareren

Ja, we moeten er nu echt aan geloven. We krijgen steeds meer vragen over elektrische fietsen. Accu’s vormen vaak het grootste probleem. Die konden we tot nu toe niet repareren. Maar daar gaat verandering in komen. We hebben reparatieset aangeschaft waarmee we de accu’s batterij voor batterij kunnen testen en vervolgens kunnen repareren. Tenminste dat is de bedoeling. Het zal nog heel wat bloed, zweet en tranen kosten en we zullen nog heel wat Youtube filmpjes moeten bekijken om te leren hoe het moet, maar het begin is er. Waar een wil is, is een weg.

 

Roben in actie met de eerste pogingen om een accu te repareren

 

 

 

Glansrijk

Daouda

Tot ons grote verdriet is Daouda vertrokken. Hij vervulde een belangrijke rol bij De Fietswerkplaats, door zijn humor en doordat hij alles opruimde. Fietsenmakers houden niet van opruimen, Daouda wel. Hij sorteerde het papier, bracht het ijzer naar het Kringloopcentrum en bovenal poetste hij de opgeknapte fietsen. Als Daouda een fiets onderhanden nam, dan gebeurde er echt wat. Hij ontdekte elk vergeten detail, zoals een losse spaak en maakte van elke fiets een begerenswaardig artikel. Hij zette de fietsen eerst in het sop en daarna nam hij ze met poetsolie onder handen. De fietsen glommen na zijn behandeling als een zonnetje. Als afscheidscadeau kreeg hij van ons een driezitsbank. Daouda, enorm bedankt. Wat ons betreft ben je glansrijk geslaagd.

 

Het inladen van de bank

 

Daouda thuis op zijn nieuwe bank

 

Doei fietsendieven

Komt een man bij ons de winkel binnen. Zijn nieuwe fiets laat hij onbeheerd buiten staan. Is hij zo goed van vertrouwen of is er iets aan de hand?

 

 

Als we er naar vragen nodigt de man ons uit om zijn fiets te stelen. Hij blijft op afstand staan terwijl wij naar zijn fiets lopen. Als we de fiets aanraken, begint er een ledje te branden en klinkt een zacht alarm. Als we de fiets pakken en er mee weg willen lopen, blijken de wielen geblokkeerd en gaat een enorm alarm af. De man moet ontzettend lachen. Hij komt dichterbij, pakt zijn fiets en kan er gewoon mee wegrijden. He? Het blijkt een Van Moof electrische fiets te zijn. De ledjes zitten in het frame verwerkt.

 

 

De fiets staat in verbinding met zijn mobiele telefoon. Zo gauw hij weg loopt, vergrendelt de fiets automatisch. Voor het geval dieven de fiets als een speer in een busje laden en jatten staat er een ‘bike hunter’ team klaar. De fabrikant garandeert dat ze de fiets binnen twee weken terugvinden, doordat de fiets een ingebouwd gps signaal heeft. Zoniet, dank krijgt de eigenaar een nieuwe fiets. Mooi he.

 

Record omzet

Als het de hele dag regent, komt er geen kip, laat staan dat we dan iets verkopen. We mogen dan al blij zijn met een omzet van € 200,00. Als het snikheet is idem dito. Bij extreem weer blijven de klanten gewoon weg. Ons streefbedrag is een omzet te halen van zo’n € 500,00 per dag. Dat zijn zo’n 3 verkochte fietsen plus reparaties. We halen dit bedrag regelmatig, maar lang niet altijd. Deze week haalde we echter een all-time record.

 

Een record van € 577 aan pinbonnen…, plus 6 bonnen van € 100 per stuk voor de Stichting Leergeld. Een totaalbedrag van € 1177,00. Joepie, daar worden we toch wel vrolijk van.  Het ligt niet in de verwachting dat we dit record snel zullen breken, maar je weet maar nooit 🙂

 

 

IJzersterk

Sterk Staaltje

Bij het testen van de lage instap fiets, die we net helemaal af hadden, merkte Roben dat de fiets ongewoon sterk veerde. Maar er viel niets vreemds aan de fiets te zien. Geen scheur in het frame, geen lakschade en toch vertrouwde Roben het niet. Hij pakte de fiets bij kop en kont. En?

Roben vouwde de fiets met zijn blote handen in een keer helemaal dubbel. Conclusie: Metaalmoeheid. Of is Roben gewoon ijzersterk en kunnen we hem beter Jerommeke noemen?

Blower lager

We hebben een blower die prima werkt. ‘s Zomers zorgt hij voor verkoeling, in de winter voor warmte. Klein probleempje, hij hangt zo hoog dat hij onze fietsen die bovenop de werkvloer staan verwarmt. Daaronder staan we te koukleumen, of zoals van de zomer, flink te zweten. Maar ja, zo’n blower verplaats je niet zomaar, het apparaat weegt honderden kilo’s. De firma De Vreeden heeft het voor ons opgelost. En nou maar eens kijken of we het in de winter lekker warm krijgen.

Onder het toeziend oog van Roben en Jaap, haalt een medewerker van het installatiebedrijf de blower met een speciale lift naar beneden.

80 Fietsen

Belt de RABO bank uit Utrecht. Of we belangstelling hebben in 80 fietsen? Hoeveel? 80?  Ja, dat is de gedachte, dat is het idee. Oeps.

Lars bij de RABO toren

We hebben de afgelopen maanden met man en macht gewerkt om onze voorraad fietsen beheersbaar te krijgen. Dat is goed gelukt. In één klap 80 fietsen erbij is dan veel, maar we hebben het toch gedaan. We hebben we van de week in geweldige teamactie de fietsen opgehaald. Lars en Ton haalden in twee etappes de fietsen op. Denisse en Roben controleerden de framenummers, selecteerden de fietsen op bruikbaarheid en verplaatsten ze naar boven, naar onze ‘voorraadschuur’. Die staat nu weer helemaal vol. Een luxe probleem. Dank je wel RABO bank, we gaan er iets moois van maken.

Onze voorraad fietsen voor de RABO actie

 

Onze voorraad fietsen na de RABO actie 🙂