Ronald heeft ruim een jaar als vrijwilliger bij ons gewerkt. Vanaf deze week is hij onze nieuwe vennoot en dus mede-eigenaar van De Fietswerkplaats. Welkom Ronald, gefeliciteerd!
Ronald heeft in een jaar tijd ontzettend veel geleerd. Met hulp van Dennis, onze gediplomeerde fietsenmaker, krijgt hij de technische kant van het fietsenmaken langzaam maar zeker onder de knie. Op het vlak van klantencontact hoeft hij van niemand meer iets meer te leren. Hij is een kei in het samen met de klant uitzoeken van de meest geschikte fiets. Een waardevolle aanvulling binnen ons bedrijf.
Om het te vieren trakteerde Ronald op een schitterende taart. Heerlijk.
Een nieuw gezicht
Sinds twee weken werkt Rais als vrijwilliger bij De Fietswerkplaats. Hij heeft een korte cursus als fietsenmaker achter de rug, dus hij weet wat hij wil. Heel veel plezier Rais!
Opwaaiende zomerjurken
Zie je het beeld voor je? Meiden in een zomerse jurk op de fiets die één hand op de knie houden en met de andere hand sturen. Onhandig, onveilig. Toch? Ton ging op onderzoek.
Als je de hand van je knie haalt, waait de rok omhoog. Oeps. Ton verzon een list en vroeg Sally van het naaiatelier van het Kringloopcentrum hem erbij te helpen. En dat deed ze.
De rok zonder dat er nog iets aan gedaan is
De rok met drukknopen in het midden vastgezet
Dat is het ei van Columbus. Sally naaide aan de voor en achterzijde van de rok een drukknoopje. Van de buitenkant onzichtbaar. Voordat je opstapt, klik je de drukknopen vast. Veilig fietsen is dan appeltje eitje. Gewoon met twee handen aan het stuur. 🙂
Bianca werkte eerder al een tijdje bij ons als vrijwilliger. Ze verhuisde naar Soest en pakte daar haar leven op. Het fietsenmaken bleef echter kriebelen en ze kwam weer bij ons terug. Maar soms zit het tegen in het leven. Haar man werd plotseling ernstig ziek. Ja, en als er dan ook nog twee kinderen zijn die de zorg verdienen, dan is de keuze gauw gemaakt. Met pijn in het hart heeft Bianca afscheid genomen. We vierden het met een heerlijk stuk taart, dat dan weer wel. Het ga je goed Bianca, met jou en je gezin!
Lief briefje
Komt een vader de winkel in met een blauw kinderfietsje. Het fietsje van zijn dochter die de fiets inmiddels ontgroeid is. Ze heeft er een briefje bij gedaan. Gemakkelijk was het afscheid blijkbaar niet…We zullen extra goed voor de fiets zorgen.
Kraken en piepen
Soms lijkt De Fietswerkplaats wel een fitnesscentrum. Dan hebben we alle kracht nodig, moeten we alle krachten bundelen om een fiets van de sloop te redden.
Hier zijn Bertil (links), Ronald (rechts) en Janam (achter) bezig om een zadelpen eruit te krijgen. De zadelpen heeft dan al dagenlang in de kruipolie gestaan. Het is een riskant klusje. Voor de fiets dan. Want als de zadelpen er niet uit gaat, of afbreekt, is de fiets verloren. Doei fiets. We zetten de zadelpen in de bankschroef en bewegen de fiets dan op en neer. Ronald probeert de fiets dan naar boven te trekken. Een half uur lang krijste de fiets van jewelste. Hij piepte en kraakte en gaf maar niet op. Maar de mannen gaven ook niet op en uiteindelijk dankzij machtig teamwork, gaf de fiets zich gewonnen. Bij zoveel verzet zou je verwachten dat het om een hele lange zadelpen zou gaan, maar niets van dat alles. Gewoon een ordinaire korte zadelpen. Soms kunnen die ook muur en muur vast zitten. Maar gelukkig ook weer los gaan. Jullie zijn toppers mannen. Goed gedaan.
De Fietsersbond is een landelijke vereniging die zich inzet voor een goed fietsklimaat. Belangrijke thema’s zijn verkeersveiligheid, goede fietspaden, voldoende fietsenstallingen. Fietsen verbindt is het motto van de Fietsersbond. Hoe meer mensen op de fiets, hoe beter, dus maak het de fietsers gemakkelijk. Daar zijn wij het natuurlijk helemaal mee eens. Toch valt op dat in het verenigingsblad De Vogel Vrije Fietser de redactie maar mondjesmaat aandacht besteedt aan duurzaamheid. Tweedehands fietsen komen nauwelijks aan bod. Tijd om Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond, uit te nodigen voor een kopje koffie.
Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond
‘Dit is circulair’ zegt Esther bewonderend als ze voor ons rek met tweedehands fietssturen en voorvorken staat. Ja, inderdaad, in De Fietswerkplaats werken we zoveel mogelijk met tweedehands materialen. Het kan niet altijd, maar als het even kan, doen we het. Het bespaart ons geld én het is goed voor het milieu. Ons project valt in goede aarde, want juist op dit moment brengt de Fietsersbond in kaart welke vergelijkbare initiatieven er in Nederland zijn. Ze noemt Bike Flip en Heel Overvecht Fietst. Prachtige initiatieven. Wij leggen de accenten net weer iets anders, maar de overeenkomst is dat De Fietswerkplaats goede fietsen levert voor een betaalbare prijs. Binnenkort komt een redacteur van de Vogel Vrije Fietser bij ons langs voor een artikel. Prima, we delen graag onze kennis. Hoe meer hergebruik, hoe beter.
Nog meer bezoek
Meeuwis was medestudent van Dennis, onze eerste fietsenmaker. Net als Dennis studeerde Meeuwis cum laude af. Hij overweegt om in Doetinchem een vergelijkbare zaak als De Fietswerkplaats te beginnen, maar ja, hoe doe je dat? ‘Loop een dag met ons mee’ zei Dennis. En zo gebeurde. Met het fietsenmaken zit het wel goed, ook communicatief staat Meeuwis zijn mannetje. Maar ja, daarmee is hij er nog niet. Durft hij er er geld in te steken? Durft hij een pand te huren? Heeft hij veel concurrentie? Spannend. De toekomst zal het uitwijzen. Succes Meeuwis. En als je nog een keer een dagje mee wilt draaien? Welkom.
De Droogboom
Ja, deze boom heeft wonderlijke vruchten. Het is het werk van Janam. Janam is verreweg het meest circulair van ons allemaal. Hij spaart alles en gooit bijna niks weg. Echt geweldig. En als er dan onderdelen zijn die er niet uitzien, dat geeft hij ze weer een nieuw laagje verf. En hangt hij ze in onze droogboom. 🙂
Begin 2022 verwarmden we onze werkplaats tot 20 graden. Dat vonden we toen gewoon en gerieflijk. De oorlog brak uit en de energieprijzen rezen de pan uit. We schakelden een tandje terug naar 19 graden. Dat wende best snel, geen probleem. Lager wilden we niet gaan, want als monteurs zijn we wel de hele dag bezig, maar we staan ook stil. Maar toen de prijzen aanhoudend hoog bleven, schakelden we nog een tandje terug, naar 18 graden. We pasten onze kleding aan. Sommigen houden hun jas aan, anderen hebben extra shirts en extra ondergoed aan. En warempel, we zijn er nu aan gewend. Het kan dus toch. We blijken in staat ons aan te passen. Wel zuur dat we voor 2022 een extra energie rekening kregen van € 3500. Ja, dat doet zeer. Gelukkig hebben we een spaarpotje achter de hand voor onvoorziene uitgaven. Het zij zo.
Bertil
Onze fietsenmakers kunnen alles. Stadsfietsen, mountainbikes, racefietsen, we draaien er onze hand er niet voor om. Toch is het dan fijn een specialist erbij te krijgen. Bertil zit vanwege een reorganisatie zonder baan en oriënteert zich op nieuw werk. Hij heeft als hobby het repareren en restaureren van racefietsen. Nou, met zo’n hobby ben je bij ons meer dan welkom. Op de foto legt hij de laatste hand aan een racefiets die we voor onderwijsinstelling Sovee maken. Heel veel plezier Bertil. Welkom.
In de krant
In januari verschenen we met een groot artikel in het AD. De kop van het artikel is wat overdreven, want hoe kunnen wij ooit alle kinderen in Nederland aan een fiets helpen, maar de rest van het artikel is top. Het leverde ons direct veel fietsen op. Zo zie je maar wat publiciteit doet. Het blijft onwaarschijnlijk hoeveel mensen ons fietsen komen brengen. En ook, hoeveel mensen fietsen bij ons willen kopen. Blijkbaar doen we iets goed en daar zijn we harstikke trots op. En dankbaar.
Vóór het corona tijdperk gaven we elkaar bij binnenkomst allemaal een hand. Dat deden we gewoon. Even elkaar vastpakken, even elkaar zien en dan aan het werk. Sinds corona kan dat niet meer. We zeggen ‘Hoi’ of roepen even elkaars naam en dat is het dan. Behalve Ton en Janam. Die hebben een nieuwe begroeting ‘ uitgevonden’. Ze vouwen de handen voor de borst, buigen licht naar elkaar, lachen naar elkaar en zeggen ‘goedemorgen’. De dag kan beginnen.
Klein maar fijn
Het is een stuk gereedschap van niks. Het ziet er onbenullig uit. Maar handig dat het is.
Een ketting bestaat uit schakeltjes. Elk schakeltje heeft 2 asjes. Door het gebruik van de ketting kunnen de asjes slijten. Een schakeltje wordt dan iets langer. Met dit apparaat kun je meten of de slijtage dermate groot is, dat je de ketting dient te vervangen. Op de foto rust het kettingmetertje nog op een asje. De ketting hoef je nu nog niet te vervangen. Maar valt het ‘eendebekje’er doorheen, dan is er geen twijfel. Dan vervangen we de ketting en ook het bijbehorende tandwiel. Op het oog is het verschil niet te zien. Je kunt dan het zekere voor het onzekere nemen en de ketting vervangen, maar met het apparaatje weten we het zeker en hoeven we een ketting soms juist niet te vervangen. Dat bespaart materiaal, dat is nog eens duurzaam. Wat je noemt, klein maar fijn.
Licht in de duisternis
Ook dit jaar is het ons weer gelukt. Met vereende krachten hebben Jaap, Dennis, Ronald en Mengi weer een fraaie boom neergezet. Behalve de lichtjes, bestaat de boom uitsluitend uit fietsonderdelen. We kunnen wel wat licht gebruiken in deze duistere tijden. Corona is nog maar nauwelijks achter de rug, of de oorlog in Oekraïne woekert en woekert maar door. We hebben dit jaar al heel wat fietsen aan Oekraïense vluchtelingen geleverd. De communicatie gaat dan met handen en voeten, of met vaak nog wat krakkemikkige vertaalapps. Laten we hopen dat de rust in 2023 terugkeert. Dat mensen niet meer hoeven te vluchten en zelf kunnen kiezen in welk land ze willen zijn.
Nooit eerder knapte De Fietswerkplaats zoveel kinderfietsen op voor de Stichting Leergeld als dit jaar. In voorgaande jaren maakten we zo’n 200 fietsen, dit jaar maken we er zo’n 300. De Stichting Leergeld zorgt ervoor dat ouders met weinig financiële middelen een tweedehands fiets voor hun kind aan kunnen schaffen. Zodat kinderen niet hoeven te lopen naar school of naar de sportvereniging. Vanwege de grote vraag, raken de kinderfietsen bij ons op. De actie van de ANWB ‘Meer dan een fiets’ komt dan ook als geroepen. De ANWB roept Amersfoorters middels flyers en affiches op, overbodige kinderfietsen te doneren aan De Fietswerkplaats, het inleverpunt voor kinderfietsen in Amersfoort. Doen! We kunnen ze heel goed gebruiken.
Een jonge vrouw rekent haar net gekochte fiets af. ‘Wat hebben jullie een prachtig concept bedacht’ zegt ze. ‘Hoe bedoel je?’ vragen we haar. ‘Ik heb zelf uit jullie voorraad een fiets uit kunnen kiezen, die jullie perfect opgeknapt hebben. Dit is precies wat ik wil. En met drie maanden garantie, dat is toch prachtig. Ik ken geen andere winkel waar dit zo gaat’ We willen tegensputteren dat we dit concept niet echt bedacht hebben, maar dat we gewoon geen fietsen meer te koop hadden door de enorme vraag en dat dit uit noodzaak ontstaan is. Maar in plaats van tegen te sputteren vragen we haar ‘En wat voor werk doe jij?’ ‘Ik ben conceptontwikkelaar’ zegt ze. Ah, vandaar haar oog voor onze vernieuwing. In juli dachten we nog dat dit een tijdelijke verkoopmethode zou zijn, maar het is inmiddels november en tot december zijn we volgeboekt. Dat klanten hun fietsen eerst uitzoeken en twee weken later op komen halen, is misschien wel een blijvertje.
Kastanjeboom
Daan, zoon van Ton, aan het werk met de steenbreker.
We hebben al een paar jaar een kastanjeboom. Doordat hij in een grote kuip staat, kan hij niet tot wasdom komen. Daarom hebben we op de plek waar hij staat de tegels gelicht. Toen we het witte zand daaronder wegschepten stuitten we op een harde laag. Een keiharde laag. Op de Zwaaikom heeft vroeger een spoorlijntje gelopen om auto’s te vervoeren. De ondergrond is verzwaard met een 20 cm dikke blauwe betonlaag. Dit is het hardste beton dat er bestaat. We probeerden het eerst met een klein boortje, toen met een enorme boor, maar het hielp allemaal niks. We huurden een steenbreker, en jawel nu klopten we het beton aan gort. Het kostten ons een hele middag, maar dan heb je ook wat. Nou maar eens kijken of de boom hier echt kan groeien. Wat zou dat geweldig zijn.
Een fiets met een verhaal
Elke tweede zaterdag van de maand halen we fietsen op in de stad. Dat was deze maand niet anders. Bij een adres in Rustenburg stond deze fiets voor de deur. Een man kwam naar buiten en overhandigde ons de sleutel. ‘Wat een mooie fiets meneer. Waarom geeft u de fiets weg?’ ‘Ja mooi he’ antwoordde de man. Jullie hebben de fiets een poosje geleden voor me opgeknapt. Nieuwe tandbladen, nieuwe ketting en ook het foam op het stuur is vervangen. Dat hebben jullie goed gedaan’. ‘Maar u geeft de fiets weg?’ ‘ Ja, ik ben ongeneeslijk ziek. Ik heb uitgezaaide kanker en ga snel achteruit. Ik heb geen kracht meer om te fietsen. Ik wil zeker weten dat de fiets na mijn dood goed terecht komt. Daarom geef ik hem nu vast aan jullie. Dan weet ik dat het goed komt.’ ‘Dank u wel meneer, goede reis.’
Zal je het net zien. Hebben we het superdruk, krijgen we om beurten corona. Op een gegeven moment zaten zowel Ton als Dennis, de twee vaste krachten, thuis. Wat te doen? De tent sluiten? Nee hoor, zeiden de vrijwilligers Salim en Ronald, wij houden de zaak wel draaiend. En dat deden ze, en hoe. Een gouden koppel. Salim is de technicus, Ronald is heel goed met klanten. Op de achtergrond stond onze eerste fietsenmaker Dennis paraat om telefonisch technische ondersteuning te geven. En we schakelden de telefoon door, zodat Ton voor receptionist kon spelen. En zo lukte het ons. Geweldig mannen, goed gedaan.
Salim en Ronald, de ‘nieuwe directie’
Grote getallen
Wat betekenen deze getallen? Dit zijn de fietsen die klanten bij ons besteld hebben. Op het hoogtepunt waren dat er 44. 44 Fietsen die wij nog moesten opleveren. Aanvankelijk schoot het niet hard op, doordat we om beurten ziek uitvielen. Maar toen we dat eenmaal overwonnen hadden, en zeker toen Dennis weer aan de slag kon, leverden we fiets na fiets op. Soms verkochten we op een dag 3 fietsen, maar maakten we met zijn allen 5 fietsen. Kijk, dan liepen we weer twee fietsen in. Terwijl ik dit schrijf staat de teller op 21. Het moment komt dichterbij dat we ook weer reparaties aannemen. Maar eerst maar eens even op de been blijven 🙂
Testcircuit
Elke fiets die we opknappen testen we uit op ons ‘testcircuit’ voor onze deur. Want pas als je er op fietst, ontdek je of er nog iets aanloopt, of de versnelling het goed doet en of de remmen in orde zijn. Zelfs de kleinste fietsjes proberen we uit.
Hier onze Noy op een kinderfietsje. Noy heeft al een tijdje geleden een betaalde baan in de zorg gevonden, maar ze vindt het fietsenmaken zo leuk, dat ze eens per week nog lekker bij ons blijft werken. Geweldig Noy, we zijn blij met je.
Het is een gekkenhuis bij fietsenmakers. We horen het van alle fietsenmakers om ons heen. Alsof iedereen tegelijkertijd een fiets komt kopen, of zijn fiets wil laten repareren. Bij ons is dat niet anders. Op de foto staan fietsen die mensen al bij ons gekocht hebben, maar die we nog op moeten knappen. De wachttijd is inmiddels opgelopen tot 3 weken. En tussendoor komen dan nog de reguliere reparaties. Soms kleine reparaties, maar soms een reparatie waar onze fietsenmakers een dag mee bezig zijn. Dat verkort de wachttijd voor de verkochte fietsen allerminst. Daarom hebben we het gekke besluit genomen om tijdelijk geen reparaties meer aan te nemen. We kunnen het werk gewoon niet aan en we hebben onvoldoende ruimte in de werkplaats om alle fietsen een plek te geven. En nogmaals, het is een tijdelijke stop. Zo gauw we de rij fietsen weer tot een normale proportie hebben teruggebracht, pakken we de reparaties weer op.
Unieke banden
Op het eerste gezicht lijkt er niets bijzonders aan de hand met deze fiets. Leuk kleurtje velgen, maar maar maakt dat de fiets nou zo bijzonder? Nee, dat is het niet. Zoek het ventiel bij de banden. Je kunt lang zoeken, want deze banden hebben geen ventiel. Ze hebben geen binnenband en zijn gemaakt van een verend materiaal, zodat je er toch lekker op kunt fietsen. Nooit meer lekke banden. Handig toch!
Relatieborrel
Foto: Ellen Molenaar, Leergeld
De Stichting Leergeld, een belangrijke klant van ons, nodigde ons uit voor een relatieborrel met burgemeester Bolsius en verschillende partners van de Stichting. Armoedebestrijding stond centraal in deze bijeenkomst in het Berghotel en dan vooral hoe de verschillende partijen beter kunnen samenwerken. In die hoedanigheid was, naast de burgemeester, ook wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh aanwezig ( rechts op de foto). Zij heeft o.a. het armoedebeleid in haar portefeuille. De Fietswerkplaats is hierin beleidsmatig geen partij. Wij zorgen voor goede en betaalbare fietsen, dat is ons doel. Zodat kinderen uit armere gezinnen niet hoeven lopen, maar weer met de fiets naar school kunnen. En daar zijn we hartstikke trots op.
We wisten het al een half jaar geleden. Lars kondigde toen in een gesprek aan dat hij verder wilde kijken. Hij had zijn zinnen gezet op een baan bij de NS als treinmonteur. Twee weken geleden had hij een testdag. Aan het eind van de testdag had hij een evaluatie en Lars vertelde dat er nog eens over na wilde denken. Maar daar zagen de NS medewerkers niks in. Ze waren zo enthousiast over hem, dat ze hem niet lieten gaan, voordat hij het contract getekend had. En dat deed hij. Eind augustus gaat hij beginnen met de tweejarige opleiding. Geweldig. Dat hebben de talentenscouts van de NS goed gezien. Hij is een perfectionist, betrouwbaar en leergierig. En steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen. De NS is een groot bedrijf, uitdagingen genoeg. Voor ons is het natuurlijk wel even slikken, zo’n loyale collega willen we helemaal niet kwijt. Maar Lars, het is je gegund. Van harte!
De afgelopen week stond dit bordje op onze balie. Aan klanten die afrekenden vroegen we op het kleine belletje aan de rechterkant te drukken. En dat deden ze allemaal. Vervolgens klonken van alle werktafels instemmende fietsbellen. Een prachtgeluid. Steeds weer wensten niet alleen de klanten, maar ook de collega’s Lars succes. En er gebeurde meer. Want de klanten wilden weten wat Lars precies ging doen, hoe hij het allemaal voor zich zag. Steeds opnieuw ontspon zich een gesprek over zijn nieuwe werk. We hebben het niet gefilmd, want Lars wil niet graag in beeld, maar het zou anders een pracht spotje voor de NS geworden zijn. Heel veel plezier en succes Lars op je nieuwe werkplek!
De klant heeft altijd gelijk
Komt een boze vader de winkel binnen. De omafiets van zijn zoon trapte plotseling door en zijn zoon was bijna onder een vrachtwagen gekomen. Dat is natuurlijk schrikken.
We onderwierpen de fiets aan een eerste inspectie maar konden niks geks ontdekken. De ketting lag er gewoon op, het tandwiel was niet versleten. Het gaat hier om een gewone fiets met terugtraprem. Daar kan eigenlijk niks aan kapot. We reden er op weg, trapten zo hard we konden, we testten de rem uitgebreid, maar alles functioneerde uitstekend. Niet één keer, maar wel tien keer. Dus we vertelde de vader dat het doortrappen niet mogelijk was, dat we de klacht van zijn zoon niet konden begrijpen, maar dat we desondanks de fiets na zouden kijken. Ik stapte op de fiets, wilde naar binnen rijden, en op dat moment trapte de fiets door. Wauw, ik (Ton) trok wit weg. Het kon dus toch! Het maakt ook weer duidelijk wat voor een verantwoordelijk werk we hebben. Dennis heeft de naaf uit elkaar gehaald en ontdekte dat er een lager kapot was. Waarschijnlijk heeft die er voor gezorgd dat het mechaniek niet 100% betrouwbaar was. En onze les die we hieruit geleerd hebben: Neem klachten serieus, de klant heeft altijd gelijk.
De natuur groeit en bloeit op de Zwaaikom
De Fietswerkplaats gaat natuurlijk over fietsen. Tegelijkertijd willen een fijne omgeving om in te werken. Daarom leggen we steeds meer groen aan. Soms in overleg, soms een beetje stiekem. 🙂 We hebben inmiddels een groenstrook langs het gebouw van zo’n 60 meter en ook 6 roadblocks omgetoverd tot plantenbakken. Maar ja, wie A zegt moet ook B zeggen. Dat betekent dat wie het groen aanlegt, het ook moet onderhouden. En ja, dat is veel werk. Tot nu toe doet De Fietswerkplaats al het werk. Wat zou het mooi zijn als we er meer bedrijven bij kunnen betrekken. Vele handen maken licht werk tenslotte. Of dat we een vrijwilliger vinden die zich opwerpt als hovenier van de Zwaaikom. Hoe mooi zou dat zijn. Voel je je geroepen? Kom langs.