Blog

Wat een feest!

Tijd voor een feestje!

 

Van links naar rechts. Ronald van den Ham, Janam Gnanakkone, wethouder Willem-Jan Stegeman en Ton Beckers

 

Zeven duizend fietsen kregen we van Amersfoorters in 11 jaar tijd. 7000. Tijd voor een feestje. De Chileense kunstenares Rosario Huidobro ontwiep voor ons speciale shirts.  Johnny van den Ham, de broer van Ronald, zorgde voor de fraaie vlaggetjes. Als dat niet feestelijk is.

 

Jaap (verscholen achter Ton), Ronald, Jeffrey, Reza, Janam

Ton stelt het team voor. Het team bestaat op dit moment uit 10 medewerkers. Ze staan niet allemaal op de foto. Sommigen houden niet van foto’s, twee andere waren helaas ziek.

Wethouder Willem-Jan Stegeman, met duurzaamheid in zijn portefeuille houdt een korte toespraak. Eerlijk gezegd is het voor ons best spannend, want op het moment dat hij speecht hebben we nog maar 6999 fietsen. We hebben er nog 1 tekort…

 

En warempel. Midden onder de toespraak van de wethouder komen buurtbewoners fiets nummer 7000 binnenbrengen, met lintje en al. Hoe is het mogelijk, wat een goede timing. 🙂

 

Applaus voor de wethouder, applaus voor fiets nummer 7000!

 

En dan is het tijd voor lekker gebak, met ons feestlogo

 

En lekkere hapjes van toko Semarang. Reza deelt ze uit.

 

En natuurlijk, met muziek. DJ Frans van Hal draait heerlijke liedjes. Alleen maar liedjes die over fietsen gaan. Zelf componeerde hij speciaal voor ons een lied:

 

 


Denise werkt niet bij De Fietswerkplaats, maar ze komt er wel regelmatig. Ze haalt bij ons gebruikte binnenbanden. Ze maakt er fraaie sieraden van. Heel feestelijk.

 


En dan is het weer tijd om te gaan. Dank je wel wethouder. Fijn dat je er was.

Met speciale dank aan Danielle van Wallinga die voor ons de foto’s maakte. Dank, dank, dank.

 

 

 

 

Feestje

Cadeautje van de Giant Store

De  Giant Store op de Utrechtseweg belde ons of we nog ouderwetse kettingkasten konden gebruiken. Daar zeggen we natuurlijk nooit nee tegen. Maar dat ze ons zoveel kettingkasten zouden geven hadden we niet  verwacht… Naar schatting een stuk of 100.

 

We kunnen ze niet allemaal gebruiken, dus we hebben direct onze Baarnse connecties gebeld. Zij hebben nu voorlopig ook genoeg van dit soort kettingkasten 🙂
Dank je wel Giant Store. Super dat jullie aan ons gedacht hebben.

 

Jules

Jules is bergbeklimmer. Tijdens zijn laatste tocht is hij lelijk gevallen en brak zijn been. Voor Jules is dat geen reden om thuis op de bank te blijven hangen. Hij knutselde een houten onderbeen en ging weer op pad. Maar het gebrek aan vering beviel hem niet. Daarom kwam hij bij ons de winkel in, op zoek naar mogelijke veren. Hij dacht aan de grote veren van een mountainbike. Maar die hebben we niet los liggen. Daarom opperden we of een verende zadelpen wellicht een oplossing zou zijn. Dat leek hem wel wat. Hij kocht de zadelpen en een week later zagen we hem weer terug. Nu geen houten poot meer, maar een verende zadelpen in combinatie met een heus zadel ‘want nu kan ik goed afrollen’.

Het bergbeklimmen is nu zeker verleden tijd? vroegen we hem. ‘ Welnee’ zei hij ‘Ik kan niet wachten totdat mijn been weer genezen is. Klimmen is het eerste wat ik weer ga doen.’

 

Feestje

We hebben wat te vieren. Want in de afgelopen 10/11 jaar dat De Fietswerkplaats bestaat, hebben we 7000 fietsen van Amersfoorters gekregen. Wat een aantal. Wat geweldig dat zoveel mensen ons fietsen doneren.


Op vrijdagmiddag 5 juli hebben we een feestje om het te vieren. Met een hapje en een drankje en met dj Frans van Hal die uitsluitend liedjes over fietsen zal draaien. We kunnen helaas niet iedereen uitnodigen. Er komen veel oud-medewerkers, Kringlopers, relaties én ook wethouder Willem-Jan Stegeman komt ons feliciteren. Het afgebeelde getal 7000 is speciaal voor ons gemaakt door de Chileense kunstenares Rosario Dominguez Garcia Huidobro. Feestje, we hebben er zin in!

Bingo

Al en Sjef

We kregen een telefoontje van een onbekende fietswerkplaats in Baarn. Ze hadden 12 kinderfietsen over, of wij die wilden hebben. Ja, natuurlijk wilden wij die hebben, dus we maakten een afspraak. In de werkplaats troffen we Al en Sjef, twee enthousiaste pensionado’s, die elke donderdagochtend fietsen opknappen en ze voor niks weggeven aan mensen die het nodig hebben. Ze hebben een ruime werkplaats, maar…ze moeten daar op korte termijn weg. Het toeval wil dat we recent contact hebben gehad met Kringloopcentrum Baarn. Zij hebben de ruimte, willen graag beginnen met een fietswerkplaats maar hebben de kennis en de mankracht niet. Een en een is twee! We hebben beiden met elkaar in contact gebracht en ze zijn bij elkaar op bezoek geweest. Nou maar hopen dat het wat oplevert. Succes Al en Sjef!

Rais, we zijn trots op je

Rais heeft een jaar bij ons als vrijwilliger gewerkt. Een mooi jaar. Voor Rais een opstap naar een betaalde baan. Geweldig voor Rais, verdrietig voor ons. Afscheid nemen is altijd jammer, maar ja, hier doen we het wel voor. Rais heeft een baan gevonden in de binnenstad, bij fietsenwinkel Staal op de Weverstraat.  Heel veel succes Rais, fijn dat je er was.

 

KNAL

 

Een bandje oppompen in de werkplaats gaat wel eens fout. Gelukkig niet vaak, want een band die klapt geeft een enorme herrie die nog lang nadreunt in je oren. Een ervaren fietsenmaker overkomt het niet vaak, maar ja de jonkies moeten het nog leren. Het overkwam Jeffrey. Iedereen schrok zich een hoedje. Heel sportief bakte hij een taart. Mocht het fietsenmaken niks worden, dan kan hij nog altijd bakker worden. Dank je wel Jeffrey! Goed gedaan.

 

Nieuw Leven

Fietswerkplaats Baarn

Kringloopcentrum Baarn heeft een hoek gereserveerd in het Kringloopcentrum om te starten met een fietswerkplaats. Maar hoe doe je dat precies? Hoe begin je een fietswerkplaats? Omdat wij de  expertise hebben, heeft directeur Michelle Domela Nieuwenhuis, ons gevraagd een opzet te maken voor de start. Die opzet hebben we met veel plezier geschreven. Nu is het nog een open ruimte. Ons advies is om de ruimte dicht te maken en er twee werkplekken te maken voor de monteurs. Elke monteur krijgt een eigen werktafel met eigen standaard gereedschap. Daarnaast komt er een gereedschapsbord te hangen voor specialistisch gereedschap. We hebben schetsen gemaakt van de te bouwen werkplaats en daarbij een begroting gemaakt. Fietsen hebben ze genoeg, die krijgen ze in overvloed van het plaatselijke afvalbedrijf. En nu nog het personeel, dat is de volgende stap. Het is heel goed mogelijk dat een van onze monteurs hier tijdelijk, of een paar dagdelen per week gaat werken om de zaak op te starten en de kennis over te dragen. Hierover gaan we nog in gesprek, dat is de volgende stap in het proces. ‘Jullie zijn engelen’ zegt de directeur ‘Jullie komen als geroepen’.  Kijk dat is altijd fijn om te horen. En nu maar hopen dat het niet bij plannen blijft en dat ook Baarn een Fietswerkplaats krijgt.

Jong volk

 

Sommige fietsen staan zo lang in ons magazijn boven, dat spinnen er wel raad mee weten. Een van de fietsen was helemaal bedolven onder de kleine minuscule spinnetjes. Twee grotere spinnen aan de zijkant, bewaakten het nest. Ik ( Ton), was zo enthousiast over dit wonder van de natuur, dat ik vergat een echt mooie scherpe foto te maken, maar het principe moge duidelijk zijn. We hebben de fiets met kop en kont opgepakt, de trap afgedragen en buiten gezet. Zo voorzichtig als we konden hebben we de spinnetjes er af geveegd en ze een plekje gegeven in de struiken. Succes kleintjes! Hup de wijde wereld in.

Mooie damesfiets

Komt een jonge vrouw de winkel binnen. Ze is op zoek naar een stevige damesfiets. Daar hebben we er heel wat van staan, maar de fietsen zijn nog niet af. Ze kiest een fiets uit met 7 versnellingen, hij gaat € 180,00 kosten. We spreken af dat de fiets over een week klaar is. ‘Dan moeten jullie wel even bellen met mijn bewindvoerder, want hij doet de betaling’ zegt ze en ze geeft ons het telefoonnummer van de bewindvoerder.

Na een week is de fiets af. De vrouw krijgt een appje en komt de fiets halen. Voor de betaling bellen met we met de bewindvoerder. ‘Nee hoor, deze fiets ga ik niet betalen. Deze vrouw heeft nooit geld, geef haar de fiets niet mee.’ De vrouw baalt als een stekker en is in tranen. Ze wil zo graag een fiets. Maar ja, we geven haar de fiets niet mee. De volgende dag besluiten we contact op te nemen met Kwintes, de woonorganisatie waar de vrouw woont. De dame aan de lijn, raadt ons af om de fiets mee te geven. ‘Nee, gewoon niet doen, ze heeft geen geld en wij gaan dat niet voor haar betalen.’  Wat nu? Omdat de vrouw haar adres achter gelaten heeft besluiten we  haar op te zoeken. We gaan er heen en ze is thuis. In de centrale hal hebben we een gesprek met haar. En waarachtig, dit keer hebben we geluk, haar persoonlijk begeleidster is aanwezig. Die komt er bij. Als we aangeven dat we zoeken naar een oplossing zegt ze: ‘Nou jullie maken wel heel wat los, daar ga ik niet tussen zitten’ en ze verdwijnt weer snel in haar kantoortje. We zijn met stomheid geslagen en besluiten samen een ommetje te maken. ‘Hoeveel kan je missen? Wat is je weekgeld?’ De vrouw krijgt € 40 weekgeld. ‘Daarvan kan ik elke maandag een tientje komen betalen’ zegt ze. We gaan ermee akkoord, gaan terug naar De Fietswerkplaats en even later komt de vrouw de fiets halen. Maar ja, of wij ooit het geld nog zullen zien? We weten het niet, maar we gunnen het haar. De maandag daarna staat ze plots voor ons met een pasje en rekent het eerste tientje af. Als ze weg is vieren we een feestje. De maandag daarop verschijnt ze niet, en ook de maandag daarna niet. Maar dan plots op een donderdag staat ze weer op de stoep. ‘Ik reken gelijk de twee weken af en vast voor de volgende week. € 30 is dat okay?’ Natuurlijk, wij glunderen van trots. Ze is toch gekomen. Helaas staat er niks op haar pasje en gaat de transactie niet door. Een nieuw leven, voor even? Twee dagen later komt ze alsnog de € 30,00 betalen. Dank je wel.

Grote getallen

251


We hebben de afgelopen weken onwaarschijnlijk veel fietsen gekregen. In 6 weken tijd kregen we 251 fietsen. Dat is bijna 42 fietsen per week. Onvoorstelbaar, wat een weelde, wat hebben wij een geluk. We zijn er heel blij mee. Toegegeven, het is veel werk om van alle fietsen de framenummers te controleren, ze te ordenen en ze een plek te geven in onze werkplaats, maar dan heb je ook wat. Dank je wel donateurs, jullie blijven ons verbazen.

6,5,12

Voor theatercamping Charme in Frankrijk, maakten we voor de campinggasten 6 fietsen.  Allemaal met 7 versnellingen, handremmen en makkelijk verstelbare zadels.

Voor Kultlab, van o.a. Lepeltje Lepeltje en Into te Woods, maakten we 5 fietsen met terugtraprem en met verschillende framehoogtes. Speciaal voor hun stagiaires.

Kultlab met een van onze fietsen

Voor het project ‘Fietsstimulering Amersfoort’ maakten we 12 fietsen. Twee vouwfietsen en 10 veelal kleine fietsen met handremmen en 3 versnellingen. Met de fietsen krijgen nieuwe Nederlanders fietsles. En hoezo dan de 2 vouwfietsen? Voor volwassenen die nog echt niet kunnen fietsen, dienen de vouwfietsen als loopfietsen. Pas als de balans in orde is, als dat lukt, dan zijn de echte fietsen aan de beurt. Een hartstikke goed idee.

10

Jeffrey werkt sinds kort bij ons. Hij heeft totaal geen verstand van fietsen, een absolute beginner. Voor hem is het echt een ontdekkingstocht, alles is nog nieuw. De gereedschappen, de verschillende onderdelen van een fiets, de werking ervan. Maar aan zijn enthousiasme kunnen wij niet tippen. Voor enthousiasme krijgt hij van ons een 10. Met zoveel enthousiasme, dan leer je het wel. Welkom Jeffrey!

 

 

 

Dank je wel

Contant geld

Omdat we tweedehands fietsen verkopen gaan klanten er vaak vanuit dat ze bij ons alleen contant kunnen betalen. Dat kan ook inderdaad, maar we hebben ook een pinapparaat. Toen een klant vroeg of cash okay was, zeiden we nietsvermoedend, ja hoor. Waarna de klant een fiets van € 150 uitbetaalde in losse munten van 1 en 2 Euro. We moesten er om lachen, maar geld is geld.

 

Radjen

Radjen werkt sinds kort bij ons. Hij is gepensioneerd, heeft 5 kinderen en daar talloze keren de fietsen voor gemaakt. Soms matst hij ze nog steeds door hun fietsen te repareren. Hij vindt fietsenmaken gewoon leuk. Hij is verrast door de nieuwe technieken die hij bij ons leert en de kennismaking met nieuwe gereedschappen. Welkom Radjen.

Handhaving

 

We kregen twee Handhavers van de Gemeente Amersfoort op bezoek , een man en een vrouw.

Handhavers: ‘We zien dat u gebruik maakt van het Digitaal Opkopers Register’.
Wij: ‘Ja, dat klopt. We zijn dat verplicht. We controleren alle fietsen op diefstal. We controleren de frames en voeren ze vervolgens in het register  in.’
Handhavers: ‘Maar waar zijn de adressen van donateurs?’
Wij: ‘Die noteren we in een apart schrift. Hier, kijkt u maar.’
Handhavers: ‘En vraagt u ook een ID? Dat zien we niet. U bent verplicht het ID te vragen en het ID nummer op te schrijven’
Wij: ‘Hoezo?’
Handhavers: ‘Dat is om fietsendiefstal tegen te gaan’
Wij: ‘Fietsendiefstal? Wij betalen niks voor de fietsen, helemaal niks, nul komma nul. Dus wat heeft een dief eraan om bij ons een fiets in te leveren?’
Handhavers: ‘Het vragen van een ID is verplicht’
Wij: ‘Sorry, dat gaan we niet doen. Dat stuit ons tegen de borst. Mensen doen de moeite om naar ons toe te komen om hun fiets te doneren. Ze omarmen het idee van duurzaamheid en hergebruik. En dan moeten wij ze gaan wantrouwen en hun ID vragen? Nee, dat doen we niet.’
Handhavers: ‘Dan kunt u binnenkort een dwangsom verwachten.’

 

Nadat ze vertrokken waren stuurden we een mail naar Astrid Janssen, wethouder en locoburgemeester van De Gemeente Amersfoort. Ze reageerde direct en gaat er achteraan. Dank je wel.

 

 

 

 

 

 

Een verrassend nieuwjaar

Bart op bezoek

 

Ton in gesprek met Bart Homminga

De Fietswerkplaats is een erkend leerbedrijf. Elke 4 jaar komt een adviseur langs om te toetsen of wij nog aan de eisen voldoen. Bart Homminga van SBB leerbedrijven had het bij ons al gauw gezien. We zijn de komende 4 jaar opnieuw erkend. Een goed begin van het nieuwe jaar.

Oprijlaantje

 

Een vrouw aan de telefoon meldde dat ze een flink aantal fietsen had. Of wij die bij haar op wilde komen halen. Normaal gesproken schuiven we dat door naar onze vaste ophaalddag, de tweede zaterdag van de maand. Maar omdat het om een flink aantal fietsen ging, besloten we ze direct op te halen. De dame aan de telefoon meldde erbij dat ze aan het eind van de oprijlaan stonden. ‘Kunnen we daar keren met een aanhanger?’ informeerden we. ‘Nee, dat zal niet lukken’ zei ze. We gingen direct op pad en parkeerden de auto met aanhanger aan het begin van de oprijlaan. Om vervolgens te voet de oprijlaan op te lopen. 100 meter. 200 meter. 300 meter. We kwamen tijdens de wandeling niet meer bij van het lachen. Een oprijlaan van honderden meters, werkelijk waar. Gelukkig stond er mooie partij fietsen voor ons klaar. En keren bleek geen enkel probleem. Dus gauw de auto met aanhanger gehaald en de fietsen ingeladen. Met dank voor de heerlijke wandeltocht 🙂

Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen? 

 

Ronald als testrijder

We verkochten deze Fixiebrothers fiets als een eenvoudige fiets met terugtrapnaaf zonder versnellingen. Maar toen we een testrit maakten, bleek de fiets wel degelijk versnellingen te hebben. Sterker nog, het is een automaat. Als je hard fiets, schakelt hij automatisch naar een hogere versnelling. Wauw, zo’n fiets hebben we nog niet eerder in huis gehad. De nieuwe eigenaar heeft geluk, want aan de prijs veranderen we niks. Afspraak is afspraak.

Het jaar is nog maar net begonnen en we hebben nu al een paar heerlijke verrassingen achter de rug. Namens het hele team wensen we ook onze lezers een verfrissend en verrassend 2024!

 

 

 

 

 

 

Vraag

Interesse Gemeenteraad

 

Pascal, links op de foto, in gesprek met Ronald

We kregen een telefoontje van Pascal, adviseur mobiliteit van de Gemeente Amersfoort. ‘ Hebben jullie wel genoeg fietsen?’ vroeg hij ‘Het is een vraag vanuit de Raad’. We nodigden hem direct uit om eens bij ons te komen kijken. En dat deed hij. Wat is er aan de hand? In het kader van mobiliteit en duurzaamheid, wil de Gemeente Amersfoort zoveel mogelijk Amersfoorters op de fiets zien te krijgen. Maar dan moeten de fietsen natuurlijk wel beschikbaar en betaalbaar zijn. De Fietswerkplaats speelt hierbij een rol, wij hebben goede en betaalbare fietsen. Maar hebben we er ook voldoende, of is het nodig dat de Gemeente Amersfoort ons hierbij een handje helpt? Op dit moment hebben we geen hulp nodig. Want dagelijks weten Amersfoorters en bewoners uit omliggende dorpen De Fietswerkplaats te vinden. We krijgen er gemiddeld zo’n 4-5 per dag. We zijn er heel blij mee. Meer fietsen kunnen we op dit moment niet aan. Maar dank je wel Gemeenteraad. Fijn dat jullie aan ons denken. Met de vraag op zich al voelen we ons gezien en gesteund.

E-bikes

 

 

Naast stadsfietsen brengen mensen ons meer en meer e-bikes. In de laatste ophaalronde haalden we 36 fietsen op, waarvan 5 e-bikes. Tot nu toe neemt een medewerker deze fietsen over en knapt ze in zijn vrije tijd op. Maar ja, wat nou als we er steeds meer krijgen? Het is een lastige vraag. En dat begint al met de opslag van accu’s. Die zijn brandgevaarlijk en er zijn strenge en kostbare veiligheidsmaatregelen nodig om die op te slaan. En dan de techniek. De ene e-bike heeft de motor in het voorwiel, de ander heeft een middenmotor en bij weer een ander merk zit de motor achterin. En allemaal hebben ze verschillende displays en verschillende accu’s. Dus nee, hier gaan we voorlopig niet aan beginnen en al zeker niet op deze locatie. Dat er een toenemende vraag zal zijn naar het recyclen van e-bikes staat echter als een paal boven water, maar een antwoord hierop hebben we niet.

Fietsen te koop

 

 

Ja, ja. We hebben weer fietsen te koop staan. Te koop staan, dat hebben jullie toch altijd al? Ja, en Nee. Sinds anderhalf jaar verkopen we uitsluitend fietsen op bestelling. Mensen zoeken in ons magazijn een fiets uit en een paar weken later, of soms wel een maand later, staat de fiets klaar. De vraag naar gewone tweedehands stadsfietsen is zo groot, dat we alleen op deze manier de fietsen konden verkopen. Het grote voordeel van dit systeem is, dat mensen precies de fietsen kunnen uitkiezen die ze willen. We leveren dan echt maatwerk. Het nadeel is de lange wachttijd. Maar sinds deze week kan het allebei. We hebben zo hard gewerkt, dat we de orderlijst helemaal hebben afgewerkt. Je kunt nu een fiets uitkiezen die buiten staat, of toch een fiets kiezen uit het magazijn. Die staat dan binnen een week voor je klaar. Zo gezegd, zo gedaan.

Ook een eigen zaak?

Reza

 

 

Reza werkt sinds een paar maanden bij ons. Hij komt uit Afghanistan en is de Nederlandse taal nog niet heel goed machtig. Maar hij heeft een plan. Hij wil een eigen fietsenzaak beginnen. Reza is nog een beginnend fietsenmaker en moet nog veel leren, maar waar een wil is, is een weg. Of een fietspad. Zet hem op Reza.

Saffier

 

 

Saffier is een gevorderd fietsenmaker. Hij heeft geen diploma’s, maar wel certificaten. Hij heeft eerder bij een fietsenmaker in loondienst gewerkt, maar is daar weg gegaan omdat de sfeer hem niet beviel. Hij wil in Amersfoort voor zichzelf beginnen. Hij vraagt ons de oren van de kop en staat werkelijk te trappelen om te beginnen. Maar allereerst wil hij zijn rijbewijs halen. Daarna begint hij voor zichzelf. Gaat lukken Saffier. Gewoon doen. Maar misschien is er ook een baan voor jou in het onderwijs weggelegd. Want het komt niet vaak voor dat een medewerker zoveel tijd neemt om een andere medewerker iets uit te leggen. Janam, op de achtergrond, maakt normaal gesproken kinderfietsen. Nu waagt hij zich aan een fiets met een derailleur. Saffier legt hem haarfijn de kneepjes van het vak uit. Chapeau!

Aartjan

 

 

Naar aanleiding van het artikel in de Vogel Vrije Fietser van de Fietsersbond, nam Aartjan contact met ons op. Hij komt uit de omgeving van Delft en overweegt een fietswerkplaats te starten. Het leverde een prettig bezoek op, vol vragen. De naam voor zijn werkplaats heeft hij al: simpelwegfietsen.nl  Een schitterende naam, om jaloers op te worden. Op de foto staat Aartjan in zijn eigen werkplaats. Fietsen maken kan hij al.  Nu nog de stap naar de eigen onderneming. Heel veel succes! We komen graag een keer bij je kijken als het zover is.

 

Beter

Dennis is terug!

 

Na 4 maanden is Dennis weer terug. Fris en fruitig. Dennis houdt niet van foto’s, maar wel van bananen. Wat fijn dat je weer terug bent Dennis, we hebben je gemist.

 

Vogel Vrije Fietser

De Vogel Vrije Fietser is het blad van de Fietsersbond met een oplage van 30.000 stuks. In het herfstnummer besteedde de redactie twee pagina’s aan De Fietswerkplaats. Met aan het slot een oproep om ook in je eigen woonplaats een Fietswerkplaats te starten. Wij willen onze kennis graag delen. Hoe meer Fietswerkplaatsen in Nederland, hoe beter.

 

 

Straatactie

Anne Marlijn woont in de Van Bemmelstraat. Toen ze hoorde dat wij naarstig op zoek zijn naar meer kinderfietsen, stuurde ze een oproep via de straat-groepsapp. Met vrijwel onmiddellijk respons. We konden 11 fietsen bij haar ophalen. Hoe geweldig is dat! Zegt het voort, zegt het voort. Wat een fantastische actie.