Bingo

Leenfiets

 

Het is een zonnige dag. Een man parkeert zijn fiets tegen onze gevel en komt de 3 gerepareerde fietsen van zijn kinderen ophalen. Hij rekent af en loopt naar buiten. Roben zit lekker buiten in het zonnetje te pauzeren en zijn oog valt plots op de fiets. ‘Dat is onze leenfiets’ zegt hij. ‘Nee’ zeg ik verbaasd. Dan kijken we goed. Het is een postcode loterij fiets, alleen zwart gespoten. De handvatten, pedalen, koplamp, achterlicht, kettingkast zijn precies hetzelfde die wij gebruiken. Ik zie nu dat Roben gelijk heeft. Ik spreek de man aan. ‘Dit is onze leenfiets meneer, we zijn hem al meer dan een jaar kwijt, deze is van ons.’ Hij ontkent in alle toonaarden en vertelt dat hij de fiets al 5 jaar heeft ‘Nietwaar kinderen?’  Waar hij bij staat bel ik de politie. ‘Heeft u aangifte gedaan?’ Nee, dat hebben we niet gedaan. ‘Wat is het framenummer?’  We zoeken het framenummer op, maar het is verwijderd. ‘Dan kunnen we helaas niks voor u doen’ krijg ik vervolgens te horen. Maar soms krijg je hulp van boven…De zon schijnt vol op de fiets en wat zien we onder de zwarte verf naar voren komen?

 

 

We hebben onze leenfietsen in een bijzonder patroon gelakt. Met een vissegraat motief. Dat heeft geen enkele andere postcode fiets. En ja, door de felle zon komt het bijzondere motief door de zwarte verf naar voren. Bingo. Deze is fiets is 100% van ons. ‘We nemen de fiets mee meneer, deze is van ons.’ ‘En moet ik dan gaan lopen met mijn dochtertje? reageert de man. ‘Nou, meneer, u een leenfiets meegeven lijkt ons geen goed idee.’

Kinderfietsen

Via de Stichting Leergeld verkopen we veel kinderfietsen, zo’n 200 per jaar. Mensen komen met een bon bij ons en kunnen dan een fiets uitkiezen. Meestal hebben we wel een fiets voorradig, maar tijdens de voorjaarsvakantie kwamen er zoveel kinderen met ouders langs dat onze voorraad op was. Dan is het heel vervelend om steeds Nee te moeten zeggen. Dus verzon ons jeugdige duo Roben en Denisse een list.

 

.

 

Ze plaatsen een oproep voor gratis kinderfietsen, bandmaat 24 of 26, op facebook. Nog dezelfde dag konden we 6 fietsen ophalen in de stad. Bingo.

 

Gouden kracht

 

 

Daouda houdt niet van rommel. Opgeruimd staat netjes zou zijn motto kunnen zijn. Met het opknappen van fietsen en het recyclen van fietsen hebben we voortdurend rommel. En dat onze fietsenmakers goede opruimers zijn….nou nee. Een enkele misschien. Dus we zijn dolblij met Daouda. Hij zorgt ervoor dat het leefbaar blijft binnen, dat de rommel van de vloer gaat en dat het overbodige ijzer naar de bak van de Kringloop gaat. Maar er is nog iets waar Daouda een meester in is. Als een fiets technisch af is, neemt Daouda hem onderhanden. Hij boent, schuurt, poetst en zet hem in de olie, zodat de fiets glimt als een zonnetje. Heerlijk om te zien. Dank je wel Daouda.

 

 

Delen:

One thought to “Bingo”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *